ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φοβούνται Βερολίνο και Αθήνα για το ελληνικό PSI

Τι φοβούνται Βερολίνο και Αθήνα για το ελληνικό PSI

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι «η περίπτωση της Ελλάδας είναι μοναδική και δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ ξανά και για καμία χώρα» στέλνει τις τελευταίες ώρες το Βερολίνο.

Αφορμή; Κάποιες πληροφορίες, που κυκλοφορούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και θέλουν την Πορτογαλία να εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο ενός haircut και του δικού της χρέους.

Το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλο πρόβλημα στην εφαρμογή του ελληνικού PSI, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που είναι κάτοχοι του ελληνικού χρέους, το ξανασκέφτονται να συμμετάσχουν στη διαδικασία του «κουρέματος», από το φόβο μήπως μια τέτοια κίνηση ανοίξει την όρεξη και σε άλλες ενδιαφερόμενες χώρες.

Συν τοις άλλοις η Γερμανία έχει πάντα το φόβο μιας τέτοιας εξέλιξης, γιατί, πέραν όλων των άλλων, είναι αυτή που είτε άμεσα είτε έμμεσα, ως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, καλείται να βάλει το χέρι πιο βαθιά απ' όλους στην κρίση, με οποιαδήποτε αφορμή.

Στην Αθήνα, πάντως, το άγχος από μια τέτοια εξέλιξη, είναι περισσότερο πρακτικό, παρά θεωρητικό.

Κι αυτό γιατί, ούτως ή άλλως, το PSI εφαρμόζεται οριακά, ως προς τους στόχους του. Αν για οποιονδήποτε λόγο κάποια ή κάποιες από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες αποφασίσουν ότι δεν τους συμφέρει τελικώς να δώσουν το «παρών», τότε όλη η διαδικασία απειλείται να τιναχθεί στον αέρα.

Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι το επόμενο βήμα, θα είναι εκείνο της υποχρεωτικής συμμετοχής στο «κούρεμα», κάτι το οποίο, όμως, θα παραπέμπει σε ανέλεγκτη χρεωκοπία, με ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας την επόμενη 15ετία.