ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους στοχοποιεί το νέο πακέτο μέτρων

Ποιους στοχοποιεί το νέο πακέτο μέτρων

Μια μεγάλη γκάμα περικοπών θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο με τη μορφή Μνημονίου, θα εισάγει στην Ελλάδα για το 2012 η τρόικα των ελεγκτών της.

Οι διαθέσεις των επικεφαλής της, μάλιστα, όπως λέγεται από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, καθώς έχουν συνομιλήσει μαζί τους, είναι εξαιρετικά άγριες.

Το γεγονός ότι το έλλειμμα για μια ακόμα χρονιά, κινδυνεύει να διαμορφωθεί ακόμα και πάνω από το όριο του 10%, συνιστά ήττα για όλους τους εμπλεκόμενους στο ελληνικό project.

Επισήμως, από το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζεται ότι θα διαμορφωθεί πέριξ του 9% ή λίγο παραπάνω.

Απ’ τις Βρυξέλλες ωστόσο, εκφράζεται η ανησυχία μήπως τελικά φύγει πολύ παραπάνω.

Γι’ αυτό και το νέο πακέτο μέτρων, που «έρχεται», αναμένεται να είναι ακόμα πιο σκληρό. Και να περιλαμβάνει από μειώσεις μισθών και συντάξεων, έως περικοπές σε επιδόματα και απαλλαγές, νέο ασφαλιστικό και νέο φορολογικό νόμο και βεβαίως άμεση προώθηση, στην πράξη, των …θρυλικών πλέον μεταρρυθμίσεων της ελληνικής οικονομίας, που συνεχώς ανακοινώνονται αλλά ποτέ δεν υλοποιούνται.

Ενδεικτική, αλλά σε καμία περίπτωση μοναδική, είναι αυτή των κλειστών επαγγελμάτων.

Μολονότι έχουν ψηφισθεί κι έχουν ανακοινωθεί, έχοντας προκαλέσει μάλιστα απίστευτο κοινωνικό και οικονομικό θόρυβο (και το αντίστοιχο πολιτικό κόστος), μέχρι σήμερα δεν έχουν υλοποιηθεί.

Ούτε στην περίπτωση των ιδιοκτητών ταξί τώρα, ούτε και σε αυτή των ιδιοκτητών φορτηγών Δημοσίας Χρήσης παλαιότερα ή των φαρμακοποιών, των δικηγόρων ή των συμβολαιογράφων.

Αντιθέτως, υπάρχουν μια σειρά από εξαιρέσεις ή μεταβατικές διατάξεις και περίοδοι, που έχουν καταστήσει το άνοιγμα τους ανενεργό πριν καλά – καλά μπει σε φάση υλοποίησης.

Γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει τον εκνευρισμό της τρόικας και μάλλον όχι αδικαιολόγητα…