ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

2 στους 3 Ελληνες: Τα μέτρα δεν θα τελειώσουν ποτέ!

2 στους 3 Ελληνες: Τα μέτρα δεν θα τελειώσουν ποτέ!

ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗALCO ΓΙΑ ΤΟNEWSBOMB

Τι καταγράφει το newsbomb political x-ray by alco Σεπτεμβρίου για τα μέτρα, την επιμήκυνση, το υπαρξιακό πρόβλημα της τρικομματικής, τον ΓΑΠ και το ειδικό δικαστήριο

ΤΟΥΓΙΩΡΓΟΥ Ε. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗ

Τα μέτρα δε θα τελειώσουν ποτέ. Δύο στους τρεις Ελληνες δεν βλέπουν κανένα φως στο βάθος του ανήλιαγου τούνελ στο οποίο ταξιδεύει ο τόπος μας την τελευταία διετία.

Στη νέα μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης alco για λογαριασμό του newsbomb.gr, το 66% των Ελλήνων απάντησε ότι δεν πείθεται από τη διαβεβαίωση της τρικομματικής κυβέρνησης πως τα επερχόμενα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι και τα τελευταία που θα υποστούμε. Προφανώς, το μεγάλο αυτό τμήμα του ελληνικού λαού σκέφτεται ότι έχει ξανακούσει ανάλογες διαβεβαιώσεις και από άλλους πολιτικούς στο παρελθόν –ίσως και από τους ίδιους, σε ένα βαθμό- και, πλέον, περιμένει να δει έργα και όχι λόγια.

diagramma1

Είναι χαρακτηριστικό ότι, στο «newsbomb political x-ray by alco» Σεπτεμβρίου, δεν καταγράφεται απλά η δυσπιστία των δύο τρίτων των Ελλήνων ψηφοφόρων απέναντι στη διαβεβαίωση ότι τα νέα μέτρα θα είναι και τα τελευταία. Καταγράφεται η πεποίθησή τους ότι ο εφιάλτης δε θα τελειώσει ποτέ. Ότι δεν υπάρχει ελπίδα κάποια στιγμή να απαλλαγούμε από μνημόνια, τρόικες και μέτρα. Ότι ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ τα προηγούμενα μέτρα θα αποτυχαίνουν να λύσουν το πρόβλημα και θα χρειάζονται ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ και νέα μέτρα. Και, βέβαια, η τόσο διαδεδομένη αρνητική πεποίθηση καταδεικνύει και το τεράστιο πολιτικό πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η τρικομματική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, αφού ο κόσμος που πιστεύει ότι τα μέτρα δεν οδηγούν πουθενά θα είναι και ιδιαίτερα απρόθυμος να ευθυγραμμιστεί με την εφαρμογή τους.

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν ένας στους 20 Ελληνες (18%) πιστεύει ότι, όντως, αυτά τα μέτρα «θα είναι τα τελευταία, όπως μας λένε». Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι -όπως καταγράφεται στο political x-ray που διενεργεί κάθε μήνα η alco για λογαριασμό του newsbomb.gr- όσοι ακόμα αισιοδοξούν πως αυτά τα μέτρα θα είναι τα τελευταία, προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από τις τάξεις των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Οι μισοί Ελληνες που έριξαν «γαλάζια» ψήφο στην κάλπη της 17ης Ιουνίου (51%) πιστεύουν στη διαβεβαίωση του Αντώνη Σαμαρά ότι δε θα χρειαστούν και επιπλέον θυσίες, μετά τα μέτρα των 11,5 δισ. Είναι, πάντως, ενδεικτικό ότι ακόμη και μεταξύ των γαλάζιων ψηφοφόρων, ένας στους τέσσερις (24%) απαντά ότι θα χρειάζονται διαρκώς νέα μέτρα, ποσοστό όχι αμελητέο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές. Ακόμη λίγους αισιόδοξους εντοπίζουμε μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, όπου το 23% βλέπει φως στο βάθος του τούνελ. Και οι πράσινοι, όμως, πιστεύουν στην πλειοψηφία τους (55%) ότι τα μέτρα δε θα τελειώσουν ποτέ. Μεταξύ των άλλων κομμάτων, τα ποσοστά αυτών που πείθονται ότι μετά τα μέτρα των 11,5 δισ. ο Γολγοθάς τελείωσε, είναι αμελητέα. Και βέβαια συντριπτικά είναι αυτά όσων πιστεύουν ότι οι κυβερνώντες θα μας φέρνουν διαρκώς και νέα μέτρα: ξεπερνούν το 90% για τους ψηφοφόρους του ΚΚΕ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, ενώ φτάνουν στο 82% για αυτούς του ΣΥΡΙΖΑ και το 77% για εκείνους της Δημοκρατικής Αριστεράς.

ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ

Σχετικώς διχασμένοι εμφανίζονται οι Ελληνες στις πεποιθήσεις τους κατά πόσον οι πρόσφατες επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ άνοιξαν το δρόμο της χώρας μας προς την επιμήκυνση. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι έχει πείσει σχεδόν έναν στους τρεις Ελληνες (31%) πως επιτυγχάνει τη βασική του προεκλογική δέσμευση. Από την άλλη, όμως, το 45% των Ελλήνων θεωρεί ότι οι επαφές Σαμαρά στην Ευρώπη δεν έφεραν εγγύτερα την «πολυπόθητη» επιμήκυνση, ενώ ένας στους τέσσερις (24%) δεν έχει διαμορφωμένη άποψη για το θέμα.

diagramma3

Το γεγονός ότι στην ελληνική κοινωνία δεν έχει διαμορφωθεί κάποια πολύ ισχυρή τάση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση (έρχεται/δεν έρχεται η επιμήκυνση) είναι σαφές και από την ανάλυση των απαντήσεων ανάλογα με την κομματική τοποθέτηση των ερωτηθέντων. Πιο αρνητικοί ως προς το αποτέλεσμα των συναντήσεων Σαμαρά με Μέρκελ και Ολάντ δηλώνουν οι ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσής Αυγής, περισσότεροι από τα δύο τρίτα των οποίων (67% και 68% αντίστοιχα) θεωρούν ότι δεν άνοιξε ο δρόμος για την επιμήκυνση. Ακολουθούν αυτοί του ΚΚΕ με 53%. Απόλυτα διχασμένοι είναι οι ψηφοφόροι της ΔΗΜΑΡ (36% ναι και 36% όχι, στην ερώτηση αν άνοιξε ο δρόμος για την επιμήκυνση), των Ανεξάρτητων Ελλήνων (34% ναι και 34% όχι) και του ΠΑΣΟΚ (38% ναι και 39% όχι). Όπως είναι αναμενόμενο, πιο θετικά διάκεινται οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας, αφού το 53% θεωρεί ότι η μίνι ευρωπαϊκή περιοδεία Σαμαρά μας έχει φέρει πιο κοντά στην επιμήκυνση. Από την άλλη, βέβαια, και το 21% των γαλάζιων ψηφοφόρων που θεωρεί ότι ο πρωθυπουργός δεν πέτυχε κάποια ουσιαστική πρόοδο στις συναντήσεις του είναι μάλλον υψηλό ποσοστό, όταν καταγράφεται την ώρα που η κυβέρνηση έχει τόσο νωπή τη λαϊκή εντολή.

ΤΟ ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ

Η ανά κόμμα ανάλυση των αποτελεσμάτων της νέας μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε σε δείγμα 1.000 ατόμων η alco για λογαριασμό του newsbomb.gr οδηγεί όμως και σε ένα άλλο σημαντικό συμπέρασμα: στην δυσκολία των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να ακολουθήσουν τα κόμματα που ψήφισαν (μόλις πριν τρεις μήνες) στη συμπόρευσή τους με την τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ψήφισαν ΔΗΜΑΡ (77%) και η σαφής πλειοψηφία αυτών που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ (55%) δεν πιστεύουν τη διαβεβαίωση Σαμαρά ότι αυτά τα μέτρα είναι τα τελευταία, την ίδια στιγμή που τα κόμματα τα οποία οι ίδιοι άνθρωποι ψήφισαν στις 17 Ιουνίου στηρίζουν την κυβέρνηση Σαμαρά. Σε αντίστοιχα συμπεράσματα οδηγεί και η απόλυτη αμφιταλάντευση των ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ όταν ερωτώνται αν μετά τις συναντήσεις Σαμαρά στην Ευρώπη ήρθαμε εγγύτερα στην επιμήκυνση.

Προφανώς, αυτά τα δημοσκοπικά ευρήματα διαβάζουν τόσο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και αυτός της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης και προσπαθούν να διαφοροποιηθούν ποικιλοτρόπως από την κυβέρνηση Σαμαρά, άσχετα αν υποχρεώνουν τους εαυτούς τους να τη στηρίζουν πλήρως στα συμβούλια των τριών αρχηγών…

ΑΥΡΙΟ: Ο ΓΑΠ ΚΑΙ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Διαβάστε αύριο στο newsbomb.gr το δεύτερο μέρος της μεγάλης δημοσκόπησης της alco: τι απάντησαν οι Ελληνες για τον Γιώργο Παπανδρέου και τι πρέπει να γίνει μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρωθυπουργός μας έβαλε στο μνημόνιο, ενώ το ΔΝΤ γνώριζε εξαρχής ότι «δεν βγαίνει»!

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

ΕΤΑΙΡΕΙΑ:

ALCO (ΑΡ. ΜΗΤΡΩΟΥ Ε.Σ.Ρ. 12)

ΕΝΤΟΛΕΑΣ:

NEWSBOMB.GR

ΤΥΠΟΣ:

ΠΟΣΟΤΙΚΗ (ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΩΝ ΕΡΩΤΩΜΕΝΩΝ)

ΔΕΙΓΜΑ:

1.000 ΑΤΟΜΑ, ΗΛΙΚΙΑΣ 18 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΩ, ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑ:

TYXAIA, ΣΤΡΩΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ

ΣΤΑΘΜΙΣΕΙΣ:

ΦΥΛΟ, ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΝΙΟΥ

ΧΡΟΝΟΣ:

29- 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με βάση τους κώδικες δεοντολογίας της ESOMAR και επαγγελματικής πρακτικής του ΣΕΔΕΑ.

Διαβάστε επίσης τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις της alco για το newsbomb.gr:

Εκλογές Ιουνίου: «Ιδανικός» ο Σαμαράς, «χρήσιμος» ο Τσίπρας

ΠΑΣΟΚ: Πετάξτε έξω Θόδωρο-Γιώργο-Μόσιαλο!

«Μπορούμε και μόνοι μας!»

«Αγκελα, μην πατήσεις το πόδι σου στην Ελλάδα!»

1 στους 3 Έλληνες: Ναι, θα τους πετούσα γιαούρτια!

«Όχι» στα φάρμακα-δολοφόνους λένε 2 στους 3 Ελληνες

3 στους 4 Ελληνες: «Να πάει φυλακή ο Παπανδρέου για την κατάντια μας»!

8 στους 10 Ελληνες: «Ξεπούλησε την εθνική μας κυριαρχία ο Παπανδρέου»!

NEWSBOMB.GR & ALCO: ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ: «POLITICAL X-RAY»

Με τη δημοσίευση της σημερινής δημοσκόπησης, το newsbomb.gr και η εταιρεία δημοσκοπήσεων alco εγκαινιάζουν μια μεγάλη συνεργασία. Πιστό στη δέσμευσή του να φέρνει τη φωνή του Ελληνα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, το newsbomb.gr συνεργάζεται με μια από τις παλιότερες και πλέον αξιόπιστες εταιρείες δημοσκοπήσεων, την alco, η οποία θα διενεργεί κάθε μήνα μια έρευνα κοινής γνώμης αποκλειστικά για λογαριασμό του ενημερωτικού portal που εσείς έχετε φέρει στην κορυφή.

Το newsbomb.gr «political x-ray» by alco θα κάνει -κάθε μήνα- τη φωνή του Ελληνα, πρωτοσέλιδο. Θα καταγράφει, με τον πλέον αξιόπιστο τρόπο, τη δική σου φωνή και θα στέλνει τα δικά σου μηνύματα προς την εξουσία και προς πάσα κατεύθυνση. Χωρίς «στρογγυλεμένες» ερωτήσεις, όπως τα συζητάμε μεταξύ μας στο δρόμο, αλλά κανείς δεν τολμάει να τα γράψει. Για να μη μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει τη δικαιολογία «δεν ήξερα, δεν άκουσα».

Το newsbomb.gr «political x-ray» by alco θα δημιουργήσει, κάθε μήνα που περνάει, ένα πολύτιμο αρχείο, στο οποίο θα καταγράφονται οι απόψεις του ελληνικού λαού για τα πάντα και τους πάντες.

Ραντεβού. Εδώ. Κάθε μήνα. Κάθε μέρα. Για να μαθαίνεις αμέσως ό,τι σκάει.

like3

Κάνε στη σελίδα του blog του Γ. Ε. Χριστοφορίδη στο facebook!

follow2

Κάνε στη σελίδα του blog του Γ. Ε. Χριστοφορίδη στο twitter!

gchristof
  • Αν θέλεις να λαμβάνεις ενημέρωση για κάθε νέο δημοσίευμα του blog του
    Γ. Ε. Χριστοφορίδη
    επικοινώνησε με το