_ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ

Δίψα για νέο και υγιές πολιτικό σύστημα

Δίψα για νέο και υγιές πολιτικό σύστημα

Αναπάντεχη σε όγκο και παλμό είναι η συμμετοχή του κοινού στη σταυροφορία που έχει αναλάβει το newsbomb. gr για ένα νέο πολιτικό σύστημα.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μέγα πλήθος και μέγα πάθος στη συμμετοχή στην πρόταση αυτή από το κοινό, που στηρίζει τη δημοσιογραφική προσπάθεια του newsbomb.gr για ένα καθαρό και έντιμο πολιτικό σύστημα, για να έχουμε μία καλύτερη ζωή, με καλύτερους πολιτικούς, καλύτερη βουλή και καλύτερα κόμματα.

Αυτή την εβδομάδα έχουμε βάλει για συζήτηση την εξής πρόταση: «Βουλή όχι 300 αλλά 200 βουλευτών».

Στο βιβλίο του «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα», ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Γ. Σούρλας (στου οποίου τις προτάσεις και τις ιδέες στηρίζεται η πρωτοβουλία του newsbomb.gr) γράφει τα εξής για το θέμα της μείωσης του αριθμού των βουλευτών:

«Το Σύνταγμα αναφέρει ότι ο αριθμός των βουλευτών ορίζεται με νόμο, δεν μπορεί όμως να είναι μικρότερος από 200 και μεγαλύτερος από 300 (αρθρ. 51 παρ. 1). Ο συνταγματικός νομοθέτης προέβλεψε ότι οι συνθήκες, οι απαιτήσεις των καταστάσεων που διαμορφώνονται, οι πληθυσμιακές ανάγκες και το εθνικό συμφέρον είναι οι παράγοντες που κάθε φορά θα προσδιορίζουν τον ακριβή αριθμό των βουλευτών επί τη βάσει σχετικού νόμου. Με 200 εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της βουλής και εκπροσωπούνται επαρκώς οι πολίτες.

Είναι βέβαιο ότι σε περίπτωση δημοψηφίσματος, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θα προτείνει μεγάλη μείωση των βουλευτικών εδρών. Για να μην υπάρξει πρόβλημα με τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στις μονοεδρικές περιφέρειες, αλλά και στις μεγάλες περιφέρειες, για μία πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπευση, πρέπει να γίνει επανακαθορισμός του χάρτη των εκλογικών περιφερειών».

Συμπέρασμα: δεν χρειάζεται καν συνταγματική αναθεώρηση για να έχουμε αντί 300 «εθνοσωτήρες» μόνο 200. Στο χέρι τους είναι των βουλευτών, όλων των κομμάτων, με νόμο να μειώσουν τον αριθμό τους μέσα στη βουλή κατά 100 άτομα. Θα το τολμήσουν όμως;

ΥΓ: Θα συνεχίζεται μέχρι και την Κυριακή το βράδυ η παρουσίαση των δικών σας απόψεων και προτάσεων για το θέμα αυτό, γιατί από τη Δευτέρα μπαίνει μία νέα πρόταση από το newsbomb.gr για ένα νέο πολιτικό σύστημα. Και η πρόταση αυτή είναι: «Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και όχι από τη Βουλή».