ΕΛΛΑΔΑ

Τι διεκδικούν οι μικρομεσαίοι αγρότες από την κυβέρνηση

Τι διεκδικούν οι μικρομεσαίοι αγρότες από την κυβέρνηση

Την αγωνιστική διεκδίκηση και οργανωμένη παρέμβαση της μικρομεσαίας αγροτιάς το επόμενο διάστημα, προκειμένου να ικανοποιηθεί το πλαίσιο των αιτημάτων που διαμορφώθηκε κατά τους αγώνες στα μπλόκα, εξαγγέλλει με ανακοίνωση της η πανελλαδική γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Όπως τονίζεται μεταξύ άλλων, «με την ψήφιση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του 3ου μνημονίου ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε ένας ακόμη κύκλος αγροτικών - λαϊκών αντιδράσεων. Ήταν μια περίοδος με εμπειρίες που μπορούν να αξιοποιηθούν για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας».

Στην ανακοίνωση, αφήνονται αιχμές και για «κάποιους αγροτοσυνεταιριστές που έπιασαν τώρα «αγωνιστικό» μετερίζι σε μια «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ», γιατί μυρίστηκαν παραδάκι.»

Όπως αναφέρεται, η ΠΑΣΥ επιδιώκει:

  • Την συγκρότηση νέων αγροτικών συλλόγων «σε επίπεδο χωριού ή ομάδας γειτονικών χωριών που θα λειτουργούν, θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν και θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Το δυνάμωμα και η ουσιαστική λειτουργία των ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων που υπάρχουν.
  • Η δημιουργία νέων ομοσπονδιών στο επίπεδο νομού ή περιοχής που θα συντονίζουν την πάλη.
  • Η συμμετοχή ομοσπονδιών και αγροτικών συλλόγων στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήθηκε στην φωτιά του αγώνα και μπορεί να συντονίσει τους αγώνες σε πανελλαδικό επίπεδο.

Καλεί δεν τους αγροτικούς συλλόγους να λάβουν άμεσα πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος, ενώ προχωρά και σε οργάνωση συνεδριάσεων των ΔΣ των ομοσπονδιών των αγροτικών συλλόγων που θα επεξεργαστούν σχέδιο παρέμβασης με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά για την ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Δε νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας τη ληστεία στο εισόδημά μας. Διεκδικούμε ότι μας έχουν κλέψει» υπογραμμίζεται με έμφαση.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται και το πλαίσιο των αιτημάτων που διαμορφώθηκαν, προβλήθηκαν και διεκδικήθηκαν και κατά τις αγροτικές κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα.

  • Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015 - 2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
  • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ προσαυξημένο με 3.000ευρώ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000 ευρώ.
  • Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.
  • Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
  • Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος -.έκτρωμα. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα.
  • Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κατάργηση ασφαλιστικής εισφοράς 6.95% για την υγεία. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ: κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.
  • Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
  • Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες, καθώς και οι δικαιούχοι. Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους αγρότες. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.
  • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.

Σχετικές ειδήσεις