ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ

Φιλελληνικό φεστιβάλ στην Αθήνα!

Φιλελληνικό φεστιβάλ στην Αθήνα!

Αναγνώσεις και απαγγελίες ποιημάτων, συζητήσεις, ημερίδες και πλήθος χάπενινγκ περιλαμβάνει το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών, που θα διοργανώσουν από τις 23 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου ο Κύκλος Ποιητών, ο Δήμος Αθηναίων, το Μέγαρο Μουσικής Aθηνών και το Μουσείο Μπενάκη.

Στόχος του φεστιβάλ είναι, σύμφωνα με το σκεπτικό των διοργανωτών του, να προβάλει τη σύγχρονη καλλιτεχνική εικόνα της Ελλάδας, παρακινώντας σε "ένα νέο είδος φιλελληνισμού", το οποίο θα κατορθώσει να αναστρέψει τα αρνητικά πρότυπα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για να αποκαλυφθεί μια άλλη Ελλάδα: η Ελλάδα, της αναζήτησης, της δημιουργίας και της τέχνης, που καταφέρνει ενάντια στις εξαιρετικά αντίξοες περιστάσεις του παρόντος να θέσει μιαν ελπιδοφόρα υποθήκη για το μέλλον, αλλάζοντας την οπτική της διεθνούς κοινότητας για τον πολιτισμό, αλλά και για την εθνική της ταυτότητα. Όπως ειδικότερα παρατηρούν οι διοργανωτές, η «κρίση έκανε την Ελλάδα της μόδας και ο κόσμος στο εξωτερικό βλέπει και ακούει πολύ ό,τι έχει σχέση με την Ελλάδα. Ο κόσμος της διανόησης, οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί, οι συγγραφείς και οι επιστήμονες του εξωτερικού συμπάσχουν με τους έλληνες συναδέλφους τους, ανησυχούν και τείνουν χείρα συμπαράστασης. Όσο για τους 'Ελληνες ποιητές, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βρίσκουν το θάρρος να μιλήσουν για την κρίση και για όσα συμβαίνουν γύρω τους, για την αλήθεια που ζουν".

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μία εβδομάδα και θα φιλοξενηθεί σε πολλαπλούς χώρους: στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Κέντρο Μελίνα Μερκούρη, στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Υμηττού, στις Φυλακές Ανηλίκων Αυλώνα, στο Ίδρυμα Τάκης Σινόπουλος του Δήμου Νέας Ιωνίας, στο Polis Arts Cafe του Μεγάρου Αρσακείου, στην «Τεχνόπολι» και στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στη Μονή Καισαριανής, στην Πλατεία Κουμουνδούρου, στις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, στο Ινστιτούτο Θερβάντες, στη Στοά του Βιβλίου, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Στο φεστιβάλ θα λάβουν μέρος ποιητές από μια μεγάλη ελληνική και διεθνή γκάμα προερχόμενοι από τις πιο διαφορετικές τάσεις και γενιές. Το παρών θα δώσουν, μεταξύ άλλων, οι Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, Ομέρο Αρίτζις, Νάνος Βαλαωρίτης, Αναστάσης Βιστωνίτης, Λέλο Βότσε, Γιάννης Δάλλας, Κική Δημουλά, Άνταμ Ζαγκαϊέφσκι, Ντέσμοντ Ίγκαν, Δημήτρης Καλοκύρης, Γιόχεν Κέλτερ, Λαν Λαν, Χουάν Κάρλος Μέστρε, Τίτος Πατρίκιος, Μίοντραγκ Πάβλοβιτς, Πία Τάφντρουπ, Τζόις Ασουντάντάνγκ, Αμίρ Ορ, Γιώργος Χρονάς, Τασούλα Καραγεωργίου, Μαρία Κυρτζάκη, Ηρώ Νικοπούλου, Βασίλης Ρούβαλης, Γιάννης Πατίλης,

Tάσος Γαλάτης, Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Χρίστος Ρουμελιωτάκης, Βαγγέλης Κάσσος, Αγγελική Σιδηρά, Σταύρος Σταμπόγλης, Κωστής Τριανταφύλλου, Χλόη Κουτσουμπέλη, Γιάννης Υφαντής, Θάνος Σταθόπουλος, Γιώργος Ίκαρος Μπαμπασάκης, Δημήτρης Αγγελής, Ηλίας Γκρης, Σουντέπ Σεν, Αλίσια Στόλινγκς, Έλσα Κορνέτη, Θέμης Λιβεριάδης, Αμάλ αλ-Τζουμπούρι, Γκέρχαρντ Φάλκνερ, Ντίνος Σιώτης, Κώστας Καναβούρης, Ευτυχία Παναγιώτου, Ευγένιος Αρανίτσης, Γιάννης Ευσταθιάδης, Βένο Τάουφερ, Ηλίας Κεφάλας, Παυλίνα Παμπούδη, Γιάννης Κακουλίδης, Γιάννης Ζέρβας, Αταόλ Μπεχράμογλου, Μάγδα Καρνέτσι, Φρανσίς Κομπ, Γιώργος Μπλάνας, Κώστας Γ. Παπαγεωργίου, Σουντέπ Σεν, Αμάλ αλ-Τζουμπούρι και Γιώργος Χουλιάρας.