ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΑ

Ομογενής δώρισε 1 εκατ. δολάρια για έδρα αρχαίας ελληνικής ιστορίας

Ομογενής δώρισε 1 εκατ. δολάρια για έδρα αρχαίας ελληνικής ιστορίας

Το εντυπωσιακό ποσό του ενός εκατομμυρίου δολαρίων Αυστραλίας δώρισε ο ομογενής αιματολόγος και ογκολόγος Πολ Ηλιάδης στο πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ για τη δημιουργία έδρας της αρχαίας ελληνικής ιστορίας.

«Για μένα οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της δύσης που δεν προσφέρει το μάθημα της αρχαίας ιστορίας είναι σαν να μην έχει πιστοποιητικό γέννησης» είπε ο Δρ. Ηλιάδης, γνωστός για τις χορηγίες του και προς τις καλές τέχνες.

Το πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ είναι το μοναδικό πανεπιστήμιο της πολιτείας που προσφέρει μαθήματα ιστορίας, πολιτισμού και λογοτεχνίας της αρχαίας Ελλάδας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Με τη δωρεά του Δρ. Ηλιάδη, την οποία ο πρύτανης του πανεπιστημίου, καθηγητής Πίτερ Χοτζ, χαρακτήρισε, «εξαιρετικής σημασίας», θα δημιουργηθεί έδρα.

«Η γνώση είναι η ρίζα της ελευθερίας και της δημοκρατίας» λέει ο 60χρονος Δρ. Ηλιάδης που διαθέτει και τη Συλλογή Πολ Ηλιάδη, μια εντυπωσιακή συλλογή πινάκων ζωγραφικής των κορυφαίων Αυστραλών και Αβοριγίνων καλλιτεχνών. Μέρος της συλλογής αυτής το δώρισε στην Δημόσια Πινακοθήκη του Κουίνσλαντ «για να τα χαίρονται και να τα εκτιμούν όλοι τα έργα αυτά».

Ο Δρ. Ηλιάδης χαρακτηρίζει τον εαυτό του Αυστραλό ελληνικής καταγωγής και σημειώνει ότι μπορεί οι γονείς και οι παππούδες των Ελλήνων μεταναστών να ήταν αγράμματοι, αλλά φρόντισαν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να γίνουν επιστήμονες. Ο ίδιος, εκτός των άλλων, στις ελεύθερες ώρες του μελετά την αρχαία ελληνική ιστορία.

Ο Δρ. Ηλιάδης πριν 25 χρόνια ίδρυσε την αλυσίδα κλινικών Haematology and Oncology Clinics of Australia που ειδικεύονται στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.