ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σαρκοζί φοβάται τις «διακοπές διαρκείας»

Ο Σαρκοζί φοβάται τις «διακοπές διαρκείας»

Με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας προσήλθε ο Νικολά Σαρκοζί στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες, ο Νικολά Σαρκοζί έθεσε ως χρονοδιάγραμμα την 1η Μαρτίου για την υπογραφή της νέας δημοσιονομικής συνθήκης, τονίζοντας ότι «θέλουμε να στηρίξουμε και να σώσουμε το ευρώ».

Ωστόσο, η μεγάλη του ανησυχία φαίνεται πως είναι η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση στη χώρα του. Για το χρονικό πλαίσιο της υπογραφής σχολίασε ότι αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί «έξι εβδομάδες πριν πάει σε διακοπές διαρκείας», αστειευόμενος για το ενδεχόμενο ήττας του.

Ο Γάλλος πρόεδρος επεσήμανε ότι η ανάπτυξη και η εργασία αποτελούν προτεραιότητα, «αλλά πρέπει να μην αφήσουμε τα μάτια μας από την συγκράτηση των ελλειμμάτων, φέτος το έλλειμμα της Γαλλίας θα είναι κατά 4 δισ. ευρώ λιγότερα», είπε.

Ο Σαρκοζί επέμεινε στην πρότασή του για την επιβολή του «φόρου Τόμπιν» στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ένα αίτημα που προβάλλεται από τους Σοσιαλιστές στη Γαλλία και ο γαλλικός Τύπος σχολιάζει ότι πρόκειται για μια «προεκλογική μπλόφα».

Στοχεύοντας στους Γάλλους ψηφοφόρους, ο Νικολά Σαρκοζί κατηγόρησε τις τράπεζες ότι φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για την οικονομική κρίση, επομένως θεωρεί ελάφρυνση του βάρους που έχουν επωμιστεί οι πολίτες την επιβολή του φόρου Τόμπιν.

Πίσω, λοιπόν, από τις μεγαλοστομίες για τη διάσωση της ευρωζώνης και τις απειλές προς την Ελλάδα, ο Νικολά Σαρκοζί έχει ίδιους σκοπούς, που συνοψίζονται απλά στην επανεκλογή του.