ΚΟΣΜΟΣ

Εβραίοι εξτρεμιστές βανδάλισαν ελληνορθόδοξο μοναστήρι

Εβραίοι εξτρεμιστές βανδάλισαν ελληνορθόδοξο μοναστήρι

«Θάνατος στους Χριστιανούς» έγραψαν βάνδαλοι στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Τίμιου Σταυρού στην Ιερουσαλήμ, σε μια επίθεση Εβραίων εποίκων εξτρεμιστών.

Η Μονή είναι χτισμένη στο σημείο που βρισκόταν το δέντρο από το ξύλο του οποίου κατασκευάστηκε ο σταυρός του Ιησού, σύμφωνα με την παράδοση.

Οι λέξεις «price tag» (τίμημα), γραμμένες σε ένα μισοκατεστραμμένο αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο έξω από τη Μονή του Τιμίου Σταυρού, υποδηλώνουν ότι υπεύθυνοι για τον βανδαλισμό είναι Εβραίοι εξτρεμιστές. Η αστυνομία πάντως ανακοίνωσε ότι ερευνά αυτό το ενδεχόμενο, χωρίς να έχει αποκλείσει και άλλες πιθανότητες.

Οι επιθέσεις εποίκων το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί, οι οποίοι απειλούν ότι θα πάρουν «εκδίκηση», αν το κράτος του Ισραήλ σταματήσει τον εποικισμό της Δυτικής Όχθης. Ανάλογες επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε τζαμιά, σε σπίτια Παλαιστίνιων και σε εγκαταστάσεις του ισραηλινού στρατού, όμως ο βανδαλισμός σε χριστιανικά ιερά είναι σπάνιος.

Η αστυνομία ανέφερε ότι η φράση «Θάνατος στους Χριστιανούς» ήταν γραμμένη στα εβραϊκά στον εξωτερικό τοίχο του μοναστηριού το οποίο βρίσκεται στην ομώνυμη κοιλάδα του Σταυρού (Έμεκ χα-Ματσλεβά στα εβραϊκά) και βλέπει στο κοινοβούλιο του Ισραήλ.

«Είμαι ιερέας και συγχωρώ», δήλωσε ένας από τους μοναχούς στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Βανδαλισμοί σημειώθηκαν επίσης σε μια παιδική χαρά της Ιερουσαλήμ, στον τοίχο της οποίας οι δράστες έγραψαν τη φράση «Θάνατος στους Άραβες» ενώ στη Δυτική Όχθη, στο χωριό Αλ-Λούμπαν αλ-Σαρκίγια, άγνωστοι έγραψαν προσβλητικά συνθήματα στους τοίχους πολλών σπιτιών. Παρόμοιο επεισόδιο είχε σημειωθεί και την Κυριακή στο χωριό Αλ Τζανίγιε.