ΚΟΣΜΟΣ

«Ο Τεντέν στο Κονγκό» θα συνεχίσει να κυκλοφορεί

«Ο Τεντέν στο Κονγκό» θα συνεχίσει να κυκλοφορεί

Δεν θα απαγορευθεί η κυκλοφορία του τεύχους «Ο Τεντέν στο Κονγκό» από το ομώνυμο κόμικ, καθώς η βελγική δικαιοσύνη έκρινε αβάσιμη την αγωγή που είχε καταθέσει Κογκολέζος υπήκοος, ονομάζοντας «ρατσιστικό» το συγκεκριμένο έργο του Ερζέ.

«Το αίτημα κρίθηκε αβάσιμο, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο των Βρυξελλών έκρινε πως η βελγική νομοθεσία περί ρατσισμού μπορεί να εφαρμοστεί μόνον εάν υπάρχει μία πρόθεση προκατάληψης», τόνισε ο δικηγόρος Άχμεντ Λ' Χεντίμ, που εκπροσωπούσε τον ενάγοντα Μμπούτου Μοντόντο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία του 2011, ο Μοντόντο, που διαμένει στο Βέλγιο, δήλωσε πως το «Τεντέν στο Κονγκό» είναι ένα «κόμικ ρατσιστικό, το οποίο υπεραμύνεται της αποικιοκρατίας και της ανωτερότητας της λευκής επί της μαύρης φυλής».

Ο Μοντόντο, υπήκοος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, επεδίωκε επί τέσσερα χρόνια την απαγόρευση κυκλοφορίας του τεύχους αυτού, είτε να προστεθεί μία προειδοποιητική επιγραφή ή ένας πρόλογος που θα εξηγεί το ιδεολογικό πλαίσιο της εποχής, όπως συμβαίνει και στην αγγλική έκδοση του κόμικ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, «δεδομένου του ιδεολογικού πλαισίου της εποχής, ο Ερζέ δεν μπορεί να διαπνεόταν από μία τέτοια επιθυμία», τόνισε ο Λ' Χεντίμ.