ΚΟΣΜΟΣ

Κον-Μπεντίτ: «Ταλιμπάν νεοφιλελεύθεροι» κατά Ελλήνων

Κον-Μπεντίτ: «Ταλιμπάν νεοφιλελεύθεροι» κατά Ελλήνων

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ κατήγγειλε στο ευρωκοινοβούλιο τις «απαράδεκτες πιέσεις» που ασκούν οι «νεοφιλελεύθεροι Ταλιμπάν» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον ελληνικό λαό.

Ο πρώην «κόκκινος Ντάνι», απευθυνόμενος στους Γερμανούς, είπε ότι αυτοί που είναι απρόθυμοι να αποδεσμεύσουν χρήματα για ένα δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, θα πρέπει να θυμηθούν τι λεηλάτησαν από τη χώρα στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Όταν αναγκάζεις ανθρώπους να γονατίζουν, πρέπει να είσαι ειλικρινής μαζί τους», δήλωσε ο Κον-Μπεντίτ στη διάρκεια μιας συναισθηματικά φορτισμένης κοινοβουλευτικής συζήτησης, απευθυνόμενος απ' ευθείας στη Γερμανία, που φέρεται ότι επέμεινε να αναβληθούν οι αποφάσεις για τη στήριξη της Ελλάδας.

Ο Κον-Μπεντίτ αναφέρθηκε στη λεηλασία των χρημάτων της ελληνικής κεντρικής τράπεζας από τις δυνάμεις των Ναζί τον καιρό του πολέμου και επισήμανε πως, «με τους τόκους, είναι 81 δισεκατομμύρια ευρώ αυτά που χρωστούνται» στην Αθήνα. «Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να δούμε την Ευρώπη και την ιστορία της», προσέθεσε.

Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών Χάνες Σβόμποντα συμφώνησε με τον Κον-Μπεντίτ στο επιχείρημα ότι η αποκαλούμενη τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ είναι υπερβολικά «τιμωρητική» έναντι της Αθήνας.

«Η Ελλάδα χρειάζεται συμβουλή, όχι δικτατορία», δήλωσε ο Σβόμποντα.

Τέλος, ο Βρετανός ευρωσκεπτικιστής Νάιτζελ Φάρατζ χαρακτήρισε τον τεχνοκράτη πρωθυπουργό της Ελλάδας Λουκά Παπαδήμο «μαριονέτα Παπαδήμο».

Από τη μεριά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απάντησε ο αντιπρόεδρός της Μάρος Σέφκοβιτς, λέγοντας ότι «δεν έχουμε Ταλιμπάν νεοφιλελεύθερους στην Επιτροπή, αλλά δημόσιους λειτουργούς που εργάζονται σκληρά για να αποφευχθεί μια χρεοκοπία της Ελλάδας».