ΚΟΣΜΟΣ

Tριγμοί στη συνθήκη Σένγκεν

Tριγμοί στη συνθήκη Σένγκεν

Κόντρα έχει ξεσπάσει στους κύκλους της Ευρωπαϊκή Ένωσης έπειτα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να τροποποιήσει τη Συνθήκη Σένγκεν.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που συνεδρίασε στο Λουξεμβούργο αποφάσισε ομόφωνα την επέκταση του δικαιώματος της επαναφοράς των αυστηρών συνοριακών ελέγχων και για θέματα μετανάστευσης στο χρονικό διάστημα των έξι συν έξι μηνών.

Τα κράτη μέλη του χώρου Σένγκεν είχαν ήδη το δικαίωμα επαναφοράς των ελέγχων για θέματα εθνικής ασφάλειας και δημόσιας τάξης.

Από εδώ και πέρα τα κράτη μέλη θα μπορούν να επαναφέρουν τους ελέγχους ακόμα και για ζητήματα μετανάστευσης, κάτι που ζητούσαν επίμονα το Παρίσι και το Βερολίνο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά...

Η Επίτροπος Εσωτερικών υποθέσεων Σεσίλια Μάλστρομ καθώς και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την Ευρώπη που κάνει βήματα προς τα πίσω. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέφερε μάλιστα πως θα φέρει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς το Συμβούλιο αγνόησε επιδεικτικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς εξέφρασε την ανησυχία του για την προσπάθεια επαναφοράς ελέγχων στα σύνορα της Ευρώπης, καθώς η ελευθερία μετακίνησης φυσικών προσώπων είναι ένας από τους πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.