ΚΟΣΜΟΣ

Η Άγκυρα στηρίζει τους αντάρτες κατά του Άσαντ

Η Άγκυρα στηρίζει τους αντάρτες κατά του Άσαντ

Τη στήριξη της Άγκυρας στην συριακή αντιπολίτευση εξέφρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας κατά την έναρξη της συνόδου της συριακής αντιπολίτευσης στο Κάιρο.

Ο κ. Νταβούτογλου τόνισε σήμερα ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη συριακή αντιπολίτευση, και κατ'ουσίαν τους αντάρτες κατά του καθεστώτος Ασάντ.

«Θα συνεχίσουμε να συνομιλούμε με όλα τα στοιχεία της συριακής αντιπολίτευσης και δεν θα κλείσουμε την πόρτα σε κανέναν», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «ο συριακός λαός χρειάζεται να μπορεί να βασιστεί στην αντιπολίτευση», υπογραμμίζοντας πως «μια κατακερματισμένη αντιπολίτευση ωφελεί την άλλη πλευρά».

Ο κος. Νταβούτογλου δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα προς τα μέλη της αντιπολίτευσης λέγοντας:

«Χρειάζεται να στείλετε ένα ισχυρό μήνυμα ότι είστε ενωμένοι. Μπορεί να υπάρχουν διαφορές στις απόψεις αλλά ο στόχος είναι κοινός. Θα ιδωθούμε ξανά σύντομα στην Δαμασκό».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι η Τουρκία έκοψε τις γέφυρες με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασάντ μετά την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα, ενώ στο παρελθόν έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι προμηθεύει με όπλα τους αντάρτες.

Προ ολίγων ημερών, ένταση είχε δημιουργηθεί ανάμεσα στις δυο χώρες, έπειτα από την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από δυνάμεις της Συρίας.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, που πήρε αρχικά κάποιες πρωτοβουλίες για την κατάπαυση του πυρός, δεν μίλησε ποτέ στο παρελθόν ανοικτά για εκτοπισμό του Άσαντ, αλλά απλά για μεταρρυθμίσεις.

Μετά την κατάρριψη του πολεμικού αεροσκάφους, όμως, από τους Σύρους, ο κόσμος έχει αρχίσει να αναρωτιέται αν η πολιτική της θα παραμείνει τόσο διαλλακτική.

Η Τουρκία φιλοξενεί 32.750 Σύρους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία. Φιλοξενεί επίσης τουλάχιστον 12 Σύρους στρατηγούς λιποτάκτες, στελέχη των δυνάμεων των ανταρτών, κυρίως του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και τα περισσότερα μέλη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου συνασπισμού δυνάμεων της συριακής πολιτικής αντιπολίτευσης.