ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα και Ανατολική Ευρώπη δημιούργησαν θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Κίνα και Ανατολική Ευρώπη δημιούργησαν θέσεις εργασίας στη Γερμανία

Η Γερμανία δημιούργησε σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας τη δεκαετία 1998-2008 χάρη στην αύξηση των εμπορικών της συναλλαγών με την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη, δείχνει έρευνα της Γερμανικής Υπηρεσίας για την Απασχόληση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Μολονότι το αποτέλεσμα αυτό είναι θετικό, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών είχε κερδισμένους, αλλά και χαμένους, δείχνει η έρευνα αυτή.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν ιδιαίτερα υψηλή στους κλάδους που εξειδικεύονται στις εξαγωγές, όπως η κατασκευή μηχανημάτων και οχημάτων.

Αντιθέτως οι κλάδοι που βρέθηκαν να ανταγωνίζονται προϊόντα που εισάγονται από την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη, όπως ο τομέας της κλωστοϋφαντουργίας, υπέστησαν "σημαντικές" απώλειες, διευκρίνισε η γερμανική υπηρεσία.

Συνολικά η μεγάλη αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με την Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη μεταξύ του 1998 και του 2008 επέτρεψε τη δημιουργία 493.000 νέων θέσεων εργασίας στη Γερμανία.

Γενικότερα η αύξηση αυτή των συναλλαγών ενίσχυσε τη σταθερότητα των θέσεων εργασίας, πρόσθεσε η υπηρεσία, μολονότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των διαφόρων τομέων της γερμανικής οικονομίας.

Ωστόσο αν και η μέση διάρκεια της απασχόλησης στους εξαγωγικούς κλάδους αυξήθηκε, η διάρκεια της απασχόλησης στους τομείς που αντιμετωπίζουν ανταγωνισμό λόγω της μεγάλης αύξησης των εισαγωγών μειώθηκε, κατέληξε η υπηρεσία.