ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες χάους επικρατούν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Εικόνες χάους επικρατούν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ

Οι νεοϋορκέζοι χτυπήθηκαν σκληρά το βράδυ της Δευτέρας από την σούπερ καταιγίδα (μετα-τροπικός τυφώνας) Σάντι.

Δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας, μαζικές διακοπές ρεύματος και φονικές πτώσεις δέντρων.

Η άνοδος της στάθμης του νερού λόγω της παλίρροιας, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη περιοχή του Μπάτερι στο Μανχάταν, αλλά και στις σήραγγες στο Ιστ Ρίβερ και τον ποταμό Χάτσον.

«Το νότιο Μανχάταν καλύπτεται από το θαλασσινό νερό και δεν υπερβάλλω», έγραψε ο Χάουαρντ Γκλάσερ, επιχειρησιακός διευθυντής στην πολιτεία της Νέας Υόρκης και σύμβουλος του κυβερνήτη Άντριου, στο Twitter.

Τα πράγματα επιδεινώνονται από τις πολυάριθμες διακοπές ρεύματος, που έχουν βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες γειτονιές στο νότιο τμήμα του Μανχάταν, νότια από την 40η λεωφόρο, όπου περίπου 250.000 σπίτια είναι χωρίς ρεύμα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Συνολικά όμως σε όλη την πολιτεία της Νέας Υόρκης 1.374.312 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, δήλωσε στο Twitter ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.

Οι διακοπές ρεύματος στο Μανχάταν θα διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Τρίτης, «ίσως και περισσότερο», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ σε συνέντευξη τύπου.

«Δεν υπάρχει ψυχή στους δρόμους. Ακούμε μόνο τον άνεμο και τις σειρήνες των αυτοκινήτων της αστυνομίας, που είναι τα μόνα φώτα που αναβοσβήνουν στις γειτονιές», σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο νότιο Μανχάταν.

Η σούπερ καταιγίδα Σάντι προσέγγισε την αμερικανική ακτογραμμή στο Ατλάντικ Σίτι, περίπου στις 20:00 ώρα ανατολικής ακτής (00:00 GMT), σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο για τους Τυφώνες (NHC) με ανέμους που είχαν εξασθενήσει ελαφρώς στα 130 χλμ. την ώρα.

Η πλειοψηφία των κατοίκων της Νέας Υόρκης είναι στα σπίτια τους αλλά και πάλι πολλοί αγνόησαν τις διαταγές εκκένωσης περιοχών.

«Μείνετε στο σπίτι, είναι πολύ αργά για να φύγετε», δήλωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος διέταξε την εκκένωση 375.000 ατόμων από τις περιοχές με μεγάλη επικινδυνότητα για πλημμύρες.