ΚΟΣΜΟΣ

Ντέιβιντ Πετρέους: Το χρονικό μιας παράνομης σχέσης

Ντέιβιντ Πετρέους: Το χρονικό μιας παράνομης σχέσης

Όταν ο στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους γνώριζε πριν από έξι χρόνια τη νεαρή Πόλα Μπρόντγουελ δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή η γυναίκα θα έφερνε την καταστροφή του γάμου και της καριέρας του.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους παραιτήθηκε την Παρασκευή από τη θέση του διευθυντή της CIA, μετά την αποκάλυψη της εξωσυζυγικής σχέσης που διατηρούσε με την κατά πολύ νεότερη βιογράφο του, Πόλα Μπρόντγουελ. Η γυναίκα που έκανε την αποκάλυψη ήταν μια οικογενειακή φίλη του Πετρέους, η Τζιλ Κέλεϊ. Η ερωμένη του στρατηγού την κατηγορούσε ότι προσπαθούσε να συνάψει ερωτική σχέση μαζί του και για να την εμποδίσει της έστειλε απειλητικά email. Η έρευνα του FBI, με αφορμή τα ηλεκτρονικά μηνύματα, οδήγησε στην αποκάλυψη του παράνομου δεσμού.

Άνοιξη του 2006: Ο Ντέιβιντ Πετρέους γνωρίζει την Πόλα Μπρόντγουελ σε εκδήλωση του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

2008: Η Μπρόντγουελ αποφασίζει το θέμα της διδακτορικής της διατριβής να είναι ένα case study πάνω στη διοίκηση του στρατηγού Πετρέους. Για το λόγο αυτό, ο αξιωματούχος των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων την καλεί στην Ουάσινγκτον.

2010: Ο Πετρέους τίθεται επικεφαλής του πολέμου στο Αφγνανιστάν και διοικεί τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ (ISAF) στις επιχειρήσεις κατά των Ταλιμπάν. Η Μπρόντγουελ τον επισκέπτεται στο Αφγανιστάν για να συνεχίσει την έρευνά της.

Αύγουστος 2011: Ο Πετρέους αποστρατεύεται μετά από τέσσερις δεκαετίες στον αμερικανικό στρατό.

Σεπτέμβριος 2011: Αναλαμβάνει διευθυντής της CIA.

Ιανουάριος 2012: Εκδίδεται η βιογραφία του με συγγραφέα την Μπρόντγουελ και τίτλο «All In: The Education of General David Petraeus».

2011-2012: Η ερωτική σχέση του Πετρέους με την Μπρόντγουελ ξεκίνησε μόλις αποστρατεύτηκε και τελείωσε πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

Στις αρχές του καλοκαιριού, μια γυναίκα κατήγγειλε στο FBI ότι δέχεται απειλητικά μηνύματα. Το FBI ανακαλύπτει ότι τα μηνύματα είχε γράψει η Μπρόντγουελ, όπως και το δεσμό της με τον ισχυρό άνδρα της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ CIA.

Οκτώβριος 2012: Το FBI ανακρίνει την Μπρόντγουελ και τον Πετρέους. Στον πρώην στρατηγό δεν θα απαγγελθούν κατηγορίες. Το FBI ενημερώνει τη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ και ο διευθυντής της, στον οποίο αναφέρεται η CIA ζητά από τον Πετρέους να παραιτηθεί.

Παρασκευή 9 Νομεβρίου 2012: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάνει δεκτή την παραίτηση Πετρέους, αν και μία ημέρα πριν δεν την είχε αποδεχτεί.

Κάποιοι, πάντως, θέτουν ερωτήματα για το χρόνο που επιλέχτηκε να έρθει στη δημοσιότητα η υπόθεση Πετρέους. Ο διευθυντής της CIA επρόκειτο να καταθέσει στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου σχετικά με τις επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη. Η διαχείριση της κρίσης, που οδήγησε στο θάνατο του Αμερικανού πρέσβη στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς, από τη μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει συγκεντρώσει πολλές επικρίσεις.

Η καριέρα του πρώην στρατηγού καταστράφηκε, όπως και οι βλέψεις του για μια μελλοντική υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή φίλη «κάρφωσε» τον παράνομο δεσμό του Πετρέους

Η τρίτη γυναίκα στην υπόθεση Πετρέους