ΚΟΣΜΟΣ

Σε αποτυχία του Σαρκοζί απέδωσε την υποβάθμιση η κυβέρνηση Ολάντ

Σε αποτυχία του Σαρκοζί απέδωσε την υποβάθμιση η κυβέρνηση Ολάντ

Σε αποτυχία της προηγούμενης κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί απέδωσε η κεβέρνηση του νυν προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την υποβάθμιση της χώρας από τον οίκο Moody's.

Ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί ανακοίνωσε ότι η υποβάθμιση αποτελεί κύρωση κατά της οικονομικής διαχείρισης του παρελθόντος και ότι η γαλλική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει στην οδό των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει.

Επίσης, επεσήμανε ότι τα γαλλικά κρατικά ομόλογα έχουν την καλύτερη αξιολόγηση στους κόλπους της ευρωζώνης.

Ωστόσο, πρόκειται για το δεύτερο οίκο αξιολόγησης που αφαιρεί το τριπλό Α από τη Γαλλία, μετά την Standard & Poor's στις αρχές του έτους.

Δικαιολογώντας την απόφασή του, ο οίκος αξιολόγησης, που απειλούσε από τις 13 Φεβρουαρίου με υποβάθμιση την πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας, αναφέρεται στις «μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές που επηρεάζονται κατά αρνητικό τρόπο από πολλαπλά διαρθρωτικά προβλήματα», όπως «η σταδιακή αλλά συνεχής απώλεια ανταγωνιστικότητας και οι αγκυλώσεις στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών».

Σύμφωνα με τον οίκο, η ικανότητα αντίστασης της Γαλλίας σε ενδεχόμενα νέα μελλοντικά σοκ της ευρωζώνης μειώνεται και αυτό τη στιγμή που η έκθεση της χώρας σε ευάλωτες οικονομίες της νομισματικής ένωσης, μέσω των εμπορικών ή τραπεζικών δεσμών, είναι «πολύ σημαντική».

Διαβάστε επίσης:

«Χτύπημα» στη Γαλλία από τον Moody's