ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία

Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία

Μετά από οκτώ ημέρες βομβαρδισμών και περισσότερους από 150 νεκρούς Παλαιστίνιους, τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης, η οποία και τηρήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, εκτοξεύθηκαν σποραδικά ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς όμως να προκαλέσουν πλήγματα ή την απάντηση του Ισραήλ.

Η εκεχειρία αναγγέλθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μοχάμεντ Αμρ, με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον στο πλευρό του. Προβλέπει ότι το Ισραήλ θα τερματίσει τις στοχευμένες δολοφονίες και τις επιχειρήσεις διείσδυσης στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας. Η Χαμάς από την πλευρά της δεσμεύεται να τερματίσει την εκτόξευση ρουκετών εναντίον του ισραηλινού εδάφους. Το Ισραήλ δεσμεύεται, εάν τηρηθεί η εκεχειρία, να χαλαρώσει τον αποκλεισμό της Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος εφαρμόζεται από το 2007, όταν η Χαμάς ανέλαβε τη διοίκηση του παλαιστινιακού εδάφους, όχι όμως και να τον άρει, όπως ζητεί η παλαιστινιακή πλευρά.

Η ανακοίνωση χαιρετίσθηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε δεκτή με πυροβολισμούς και πυροτεχνήματα και ένα ενθουσιασμένο πλήθος που κατέβηκε στους δρόμους για να γιορτάσει τη «νίκη».