ΚΟΣΜΟΣ

Δεν ανησυχούν στην Βραζιλία για το δημοκρατικό μέλλον της Βενεζουέλας

Δεν ανησυχούν στην Βραζιλία για το δημοκρατικό μέλλον της Βενεζουέλας

Η Βραζιλία δεν ανησυχεί για το δημοκρατικό μέλλον της Βενεζουέλας, το οποίο διασφαλίζεται από το Σύνταγμα σε περίπτωση που ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες δεν μπορέσει να αναλάβει τα καθήκοντά του, υποστήριξε σήμερα ο Μάρκου Αουρέλιου Γκαρσία, ειδικός σύμβουλος διεθνών σχέσεων της Βραζιλιανής προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ.

Ο Γκαρσία, ο οποίος είχε μεταβεί στην Αβάνα την προηγούμενη εβδομάδα, επιφορτισμένος από τη Ρούσεφ να διαπιστώσει την πορεία της υγείας του Τσάβες, δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου του πως η κατάσταση του προέδρου είναι «σοβαρή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως συναντήθηκε στην Αβάνα με τον αντιπρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε πως στην περίπτωση που ο Τσάβες δεν μπορέσει να βρίσκεται στο Καράκας την προδιαγεγραμμένη ημερομηνία της ορκωμοσίας του, στις 10 Ιανουαρίου, υπάρχει στο Σύνταγμα πρόβλεψη για μία αναβολή της τελετής για 90 ημέρες, που μπορεί να ανανεωθεί για άλλες 90 ημέρες.

Εάν στα τέλη και αυτής της περιόδου δεν μπορεί ακόμη να αναλάβει τα καθήκοντά του θα πρέπει να διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές εντός 30 ημερών, εξήγησε ο Γκαρσία.

Ο ειδικός σύμβουλος μετέβη στην Αβάνα στις 31 Δεκεμβρίου, κατόπιν οδηγίας της Ρούσεφ. Στην Αβάνα, εξόν από τον Μαδούρο συνάντησε και τον Κουβανό πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και τον αδελφό του Φιδέλ - ιστορικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης. «Εκεί είναι που ενημερώθηκα για την σοβαρότητα της υγείας του προέδρου Τσάβες», υπογράμμισε ο Γκαρσία, που όμως δεν μπόρεσε να επισκεφθεί τον ασθενή πρόεδρο.