ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο Μάλι

Ολάντ: Θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο Μάλι

Την πρόθεση της Γαλλίας να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Μάλι, προκειμένου να προετοιμάσει μια επακόλουθη επέμβαση υπό την ηγεσία της Αφρικανικής Ένωσης για την εκδίωξη των ισλαμιστών ανταρτών, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

Πρόσθεσε επίσης πως το Παρίσι σκοπεύει να ενισχύσει τα αντιτρομοκρατικά μέτρα ασφαλείας στην επικράτεια.

«Έχουμε ήδη ανακόψει την προώθηση των εχθρών μας και τους καταφέραμε βαριές απώλειες. Αλλά η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει ακόμη», είπε ο Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου μία ημέρα αφότου η Γαλλία εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει μια προώθηση των ανταρτών προς την πρωτεύουσα Μπαμακό.

«Επιφέραμε ένα πλήγμα οπισθοχώρησης στους αντιπάλους μας» στο Μάλι, είπε ο γάλλος πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως με την επέμβασή της αυτή η Γαλλία «δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας».

«Η Γαλλία δεν υπερασπίζεται κανένα ειδικό συμφέρον άλλο από την προστασία μιας φίλης χώρας» και «δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτός είναι ο λόγος που η δράση μας υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και χαιρετίζεται από όλες τις αφρικανικές χώρες.»

Στρατιωτικές πηγές του Μάλι και αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως περισσότεροι από 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων ανταρτών και κυβερνητικών στρατιωτών, σκοτώθηκαν στη διάρκεια των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών και των μαχών για τη στρατηγική πόλη Κόνα.

Αξιωματικός του στρατού στο αρχηγείο της πρώην στρατιωτικής χούντας του Μάλι στη Μπαμακό ανέφερε πως περισσότεροι από 100 αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ ένας μαγαζάτορας στην Κόνα είπε πως μέτρησε 148 πτώματα, ανάμεσά τους και δεκάδες κυβερνητικούς στρατιώτες.

«Τους διώξαμε, βρισκόμαστε ουσιαστικά μέσα στην Κόνα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας του Μάλι. «Δεν ξέρουμε αν έχουν βάλει νάρκες ή άλλες παγίδες, έτσι κινούμαστε με προσοχή. Υπήρξαν πολλοί θάνατοι και από τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.

Ικανοποίηση για τη γαλλική επέμβαση

Την ικανοποίησή τους για την επέμβαση των γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι εξέφρασαν σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Μπαρόζο χαιρέτισε τη θαρραλέα, όπως είπε, δράση των γαλλικών στρατευμάτων στο Μάλι και στη Σομαλία, αφού εξέφρασε τα «ειλικρινή συλλυπητήριά του» για τα θύματα.

«Είμαστε δίπλα σας αυτή τη δύσκολη στιγμή και σας υποστηρίζουμε και υποστηρίζουμε τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Τη γαλλική επέμβαση χαιρέτισε και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία «για την πρόσφατη προέλαση των ανταρτών, η οποία διευρύνει το πεδίο δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων».

«Ανησυχώ βαθειά για την πρόσφατη προέλαση των ανταρτών, η οποία διευρύνει το πεδίο δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων και απειλεί την σταθερότητα» στο Μάλι και στην περιοχή, επισημαίνει ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του.

«Χαιρετίζω την στρατιωτική βοήθεια που προσέφερε η Γαλλία στην κυβέρνηση του Μάλι, κατόπιν δικού του αιτήματος, για να σταματήσει η προέλαση αυτή», προσθέτει. «Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να σημειωθεί άμεσα πρόοδος για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Μάλι και να διασφαλιστεί ότι η στρατιωτική επέμβαση γίνεται παράλληλα με μια συνολική πολιτική διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές» στη χώρα αυτή, καταλήγει.

Ο ειδικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για την Αφρική υποστήριξε, πάντως, πως οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Αφρική θα πρέπει να γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης.

«Κατανοώ την τρέχουσα κατάσταση στο Μάλι, αλλά κρίνω ωστόσο ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στην Αφρική μπορεί και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης», δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ. «Κανείς εκτός από τους Αφρικανούς δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιλύει τα προβλήματα της ηπείρου», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν διευκρίνισε πως η επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για να σώσουν τον γάλλο όμηρο που κρατείτο στη Σομαλία δεν συνδέεται με τη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι.

«Οι δύο επιχειρήσεις δεν συνδέονται καθόλου», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «πιστεύεται» ότι ο γάλλος μυστικός πράκτορας, ο οποίος κρατείτο όμηρος στη Σομαλία από το 2009, σκοτώθηκε, όπως και ένας γάλλος στρατιώτης, κατά την επιχείρηση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων για τη διάσωσή του.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Επιχείρηση-φιάσκο στη Σομαλία - Νεκροί τρεις Γάλλοι

Περισσότεροι από 100 οι νεκροί στο Μάλι