ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η αναζήτηση ομήρων στην Αλγερία

Σε εξέλιξη η αναζήτηση ομήρων στην Αλγερία

Η επιχείρηση με την οποία έληξε η ομηρία στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Αλγερία είχε τραγικό τέλος. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι μεταξύ αυτών 35 όμηροι και 15 απαγωγείς φέρονται να είναι νεκροί. Άλλοι 14 αγνοούνται ενώ δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους.

Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας δήλωσε ότι 18 ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα των ισλαμιστών απαγωγέων αριθμούσε 30 άνδρες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οκτώ Αλγερινοί και επτά αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων δύο Βρετανοί, δύο Ιάπωνες και ένας Γάλλος υπήκοο, είναι μεταξύ των νεκρών ομήρων.

Ο στρατός της Αλγερίας υποστηρίζει ότι μερικοί από τους ένοπλους εξακολουθούν να παραμένουν ταμπουρωμένοι στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων και απειλούν να ανατιναχτούν, καθώς είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά.Εννέα αλλοδαποί όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά τουλάχιστον 22 όμηροι εξακολουθούν να αγνοούνται - οκτώ από τη Νορβηγία και 14 από την Ιαπωνία.

Σύμφωνα όμως με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αλγερίας, περίπου 60 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στα χέρια των απαγωγέων, με τους περισσότερους από αυτούς είναι Βρετανοί υπήκοοι.

Γαλλία και Βρετανία δεν έχουν σαφή ενημέρωση για το ποιοι και πόσοι υπήκοοι τους είναι νεκροί ή ακόμα κρατούνται ως όμηροι και τονίζουν ότι η επιχείρηση καταδίωξης των ανταρτών του "Τάγματος των Υπογράφοντων Με Αίμα" και η αναζήτηση ομήρων συνεχίζεται εκτός εγκαταστάσεων, στην έρημο της Αλγερίας.

"Συνομίλησα με τον αλγερινό πρωθυπουργό, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται", τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ-Ερό .

Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλγερινό ομόλογό του ότι η επιχείρηση στην έρημο της Αλγερίας συνεχίζεται με την καταδίωξη των ενόπλων και την αναζήτηση των ομήρων.

Οι κυβερνήσεις των χωρών που προέρχονται οι όμηροι (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Νορβηγία) επέκριναν την αλγερινή κυβέρνηση για τις επιθέσεις εναντίων των απαγωγέων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αλλοδαπών ομήρων.