ΚΟΣΜΟΣ

ΠΓΔΜ: Ευρεία νίκη του κόμματος του Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές

ΠΓΔΜ: Ευρεία νίκη του κόμματος του Γκρούεφσκι στις δημοτικές εκλογές

Μεγάλη νίκη σημείωσε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της χώρας, ενώ αντίθετα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Μπράνκο Τσερβένκοφσκι φαίνεται να γνωρίζει μία οδυνηρή ήττα.


Τη νίκη του VMRO-DPMNE ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ο ίδιος ο Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος ανέφερε ότι οι υποψήφιοι του κόμματός του νίκησαν από τον πρώτο γύρο σε τουλάχιστον 25 δήμους, ενώ προηγούνται σε ακόμη 30 δήμους, στους οποίους θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες (την 7η Απριλίου).

Μεταξύ των δήμων όπου απαιτείται να διεξαχθεί δεύτερος γύρος είναι και η υπερδημαρχία των Σκοπίων, στην οποία ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Κότσε Τραγιάνοφσκι, προηγείται με σημαντική διαφορά.
Ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε ακόμη την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη, όπως ανέφερε, απολύτως ομαλά, σε δημοκρατικό και ειρηνικό κλίμα, και με τον τρόπο αυτό, όπως σημείωσε, η χώρα έκανε ένα σημαντικό βήμα εμπρός αναφορικά με την ευρωατλαντική της προοπτική.

Όσον αφορά το αλβανικό πολιτικό μπλοκ στην ΠΓΔΜ, το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι επικράτησε σε μερικούς αλβανικούς δήμους από τον πρώτο γύρο, ενώ απέκτησε σοβαρό προβάδισμα ενόψει του δεύτερου γύρου σε αρκετούς ακόμη αλβανικούς δήμους.

Στο Τέτοβο, το οποίο θεωρείται η άτυπη «πρωτεύουσα» των Αλβανών της ΠΓΔΜ, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος για την ανάδειξη δημάρχου, ωστόσο, η υποψήφια του DUI, Τεούτα Αρίφι, προηγείται με αρκετή διαφορά του βασικού αντιπάλου της και σημερινού δημάρχου του Τετόβου, Σάντι Μπετζέτι,ο οποίος υποστηρίζεται από το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μέντουχ Θάτσι.

Στον μεικτά εθνοτικό δήμο του Κίτσεβο, σύμφωνα με τα πρώτα αποτέλεσμα, φαίνεται να εκλέγεται ο Αλβανός υποψήφιος του DUI, o οποίος προηγείται με αρκετή διαφορά του κοινού υποψηφίου των δύο μεγάλων σλαβικών κομμάτων, VMRO-DPMNE και SDSM.
Οι δημοτικές αυτές εκλογές στην ΠΓΔΜ διεξήχθησαν για την ανάδειξη νέων δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων στους 81 δήμους της χώρας.

Την διαδικασία των εκλογών της Κυριακής επόπτευαν περίπου 400 ξένοι παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR, καθώς και πάνω από 8.000 τοπικοί παρατηρητές.