ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Αντισυνταγματικός ο νόμος εκλογής της Άνω Βουλής

Αίγυπτος: Αντισυνταγματικός ο νόμος εκλογής της Άνω Βουλής

«Αντισυνταγματικό» χαρακτήρισε το Ανώτατο Δικαστήριο της Αιγύπτου τον εκλογικό νόμο, με τον οποίο εξελέγησαν οι αντιπρόσωποι της Άνω Βουλής, που είναι γνωστή με την ονομασία Σούρα.


Ωστόσο, το δικαστήριο έδωσε εντολή να μην διαλυθεί το σώμα, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, μέχρι την εκλογή της Κάτω Βουλής.
Η Σούρα, η οποία μέχρι πρότινος είχε περιορισμένες εξουσίες, πλέον είναι το σώμα που νομοθετεί ελλείψει του έτερου κοινοβουλευτικού σώματος.

Σημειώνεται ότι ο ισλαμιστής πρόεδρος της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, είχε αρχικά προκηρύξει εκλογές για τον Απρίλιο, αλλά το δικαστήριο ακύρωσε το διάταγμα διεξαγωγής τους.

Η Σούρα βρίσκεται στην διαδικασία παρασκευής νέου εκλογικού νόμου. Ο πρόεδρος Μόρσι, αντιδρώντας στην απόφαση του Δικαστηρίου, δήλωσε ότι το σώμα αυτό πρόκειται «να συνεχίσει να νομοθετεί» μέχρι τη διεξαγωγή νέων εκλογών. Ωστόσο, δεν έγινε σαφές εάν κάτι τέτοιο επιτρέπεται από την απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε επίσης ότι η Συντακτική Συνέλευση, η οποία κατάρτισε το σημερινό Σύνταγμα της Αιγύπτου, ήταν άκυρη. Η εντολή της Συνέλευσης έληξε αφού ο νέος θεμελιώδης νόμος εγκρίθηκε σε δημοψήφισμα τον Δεκέμβριο.

Οι συνέπειες που θα έχει η απόφαση αυτή δεν είναι σαφείς, αφού το 63,8% των πολιτών οι οποίοι ψήφισαν στο δημοψήφισμα τάχθηκε υπέρ του νέου Συντάγματος.

Το Νοέμβριο, ο κ. Μόρσι είχε εκδώσει ένα διάταγμα με το οποίο η Συντακτική Συνέλευση καθίστατο αδύνατον να διαλυθεί.

Οι αποφάσεις τις οποίες ανακοίνωσε το Συνταγματικό Δικαστήριο εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους και το δικαστικό σώμα.

Οι ισλαμιστές που κυβερνούν τη χώρα προωθούν αλλαγές τις οποίες χαρακτηρίζουν «αναγκαίες» για να απαλλαγεί η Αίγυπτος από τα θεσμικά κατάλοιπα της εποχής του Χόσνι Μουμπάρακ.

Οι δικαστές όμως κάνουν λόγο για εξελισσόμενο διωγμό εναντίον τους.