ΚΟΣΜΟΣ

Νταβούτογλου: Αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας

Νταβούτογλου: Αμαυρώνεται η εικόνα της χώρας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, απηύθυνε έκκληση σήμερα να σταματήσουν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται εδώ και τρεις ημέρες σε πολλές πόλεις, υποστηρίζοντας ότι αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

"Η συνέχιση των διαδηλώσεων δεν θα έχει κανένα όφελος αλλά θα αμαυρώσει τη φήμη της χώρας μας που απολαμβάνει το θαυμασμό τόσο στην περιοχή μας όσο και σε όλο τον κόσμο" ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Τούρκος υπουργός μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του που εξαιτίας των γεγονότων αυτών έχει αποσιωπηθεί η πρόοδος την οποία έχει επιτύχει η συντηρητική-ισλαμική κυβέρνηση όσον αφορά την ελευθερία της έκφρασης. "Δεν είναι δίκαιο", ανέφερε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε όμως ότι η Τουρκία "έχει τη δύναμη και την απαραίτητη ωριμότητα να ξεπεράσει αυτή τη δοκιμασία".

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ είχε ανακοινώσει ότι στις 235 διαδηλώσεις που έχουν οργανωθεί σε 67 πόλεις της Τουρκίας από την περασμένη Τρίτη συνελήφθησαν περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι αλλά οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ήδη ελεύθεροι.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι έχουν τραυματιστεί 58 πολίτες και 115 αστυνομικοί. Μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκαναν λόγο πάντως για τουλάχιστον χίλιους τραυματίες.

Με βάση τον μέχρι στιγμής απολογισμό, καταστράφηκαν περίπου εκατό περιπολικά και άλλα αστυνομικά οχήματα, πολλά εμπορικά καταστήματα και δεκάδες αυτοκίνητα. Ο Γκιουλέρ είπε ότι το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου 8,2 εκ. ευρώ).