ΚΟΣΜΟΣ

Μαζικές δολοφονίες σιιτών από σύρους αντάρτες

Μαζικές δολοφονίες σιιτών από σύρους αντάρτες

Σουνίτες αντάρτες οι οποίοι πολεμούν κατά του καθεστώτος Άσαντ σκότωσαν περίπου 60 σιίτες μουσουλμάνους στην πόλη Χάτλα της ανατολικής Συρίας, όπου πράκτορες του καθεστώτος προσπαθούσαν να στρατολογήσουν πολίτες για να πολεμήσουν κατά της ένοπλης αντιπολίτευσης.

Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές των ανταρτών.

Βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο από τους αντάρτες την Τρίτη απεικονίζει δεκάδες μαχητές με μαύρες ισλαμιστικές σημαίες να πυροβολούν στον αέρα, ενώ καπνός εξέρχεται από διάφορα κτήρια.

Πολλοί από τους συγκεκριμένους αντάρτες φέρονται να ανήκουν στο Μέτωπο Αλ Νούσρα, το οποίο διατηρεί διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.

Τον αριθμό των δολοφονηθέντων σιιτών ανέβασε στους 60 το φιλικό προς την αντιπολίτευση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο χαρακτηρίζει τα θύματα «σιίτες πολιτοφύλακες φιλικούς προς τον Άσαντ».

Άλλοι ακτιβιστές της αντιπολίτευσης επιβεβαιώνουν μαζικές δολοφονίες σιιτών, καθώς και πυρπόληση σιιτικών τόπων λατρείας.

Ωστόσο, ο ακτιβιστής Καράμ Μπαντράν έκανε λόγο, μιλώντας στο Reuters, για «20 νεκρούς» στη Χάτλα και άλλους 20 οι οποίοι έχουν συλληφθεί ως όμηροι, ενώ περιέγραψε τη βία ως μη σεχταριστική αλλά καθαρά πολιτική, καθώς, όπως σημείωσε, είχε προηγηθεί επίθεση πολιτοφυλακής φιλικής προς το καθεστώς Άσαντ σε φυλάκιο των ανταρτών.