ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπερλουσκόνι απειλεί να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση

Ο Μπερλουσκόνι απειλεί να άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση

Χωρίς στιλό και χωρίς ρολόι –δανείστηκε στιλό για να γράψει και κοίταξε την ώρα στο κινητό του τηλέφωνο– ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα παρουσιάστηκε χθες στους ξένους ανταποκριτές στη Ρώμη και απάντησε στις ερωτήσεις τους επί μιάμιση ώρα.

Ήταν φιλικός και πρόθυμος, εκτός από τις ερωτήσεις που είχαν σχέση με τις δικαστικές περιπέτειες του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εταίρου του στην κυβέρνηση. Εκεί απαντούσε σιβυλλικά: «Βλέπω μια κυβέρνηση σταθερή και συγκεντρωμένη στους στόχους της».

Λίγα μέτρα πιο πέρα όμως, στην έδρα του κόμματος του Μπερλουσκόνι, γίνονταν εντατικές διεργασίες που δεν έδειχναν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Όπως γράφει η ισπανική εφημερίδα Ελ Παΐς, ο πρώην πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να άρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση.

Από τότε που γεννήθηκε αυτός ο παράδοξος συνασπισμός ανάμεσα στην κεντροαριστερά και την κεντροδεξιά –«έχει ζωή 50 ημερών, αλλά μου φαίνεται πως έχει περάσει ένας αιώνας», αναγνώρισε ο Λέτα– ο Μπερλουσκόνι προσπαθεί να καταστήσει σαφές ότι εκείνος κρατάει τα κλειδιά. Και ότι η στάση που θα κρατήσει στη συνέχεια εξαρτάται από τα συμφέροντά του. Ο ιταλός μεγιστάνας ήλπιζε πως με τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση θα απαλλασσόταν από τα δικαστικά του προβλήματα. Αλλά την Τετάρτη το απόγευμα έγινε φανερό ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος Ναπολιτάνο είναι διατεθειμένοι να κουνήσουν το δακτυλάκι τους σε αυτή την κατεύθυνση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την προσπάθεια της υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι να ακυρώσει τη δίκη της Mediaset, στο πλαίσιο της οποίας ο πρώην πρωθυπουργός έχει ήδη καταδικαστεί σε φυλάκιση τεσσάρων ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων για πέντε χρόνια. Το μόνο που μπορεί να ελπίζει ο Μπερλουσκόνι είναι να ανατραπεί σε ένα χρόνο η απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο. Μέχρι τότε, όμως, δεν είναι διατεθειμένος να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια.

Σε αυτές τις συνθήκες έδωσε ο Λέτα συνέντευξη στους ξένους ανταποκριτές. Και η εντύπωση που έδωσε –και προσπάθησε να δώσει– ήταν ότι είναι ένας πολιτικός με πολύ σαφείς ιδέες. Ανάμεσα στις πιο επείγουσες, εκτός από τη μάχη κατά της ανεργίας των νέων, είναι να γίνει η Ιταλία μια αξιόπιστη χώρα. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους δημοσιογράφους να διαβάσουν με προσοχή τα 80 μέτρα που εγκρίθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνησή του, ανάμεσα στα οποία υπάρχουν μερικά «που είναι πραγματικά επαναστατικά».

Ένα από αυτά είναι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης. «Έχω βαρεθεί να ακούω τους ξένους επιχειρηματίες να λένε ότι θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ιταλία, αλλά εκτός από τους υψηλούς φόρους και το υψηλό μισθολογικό κόστος αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι για να ανοίξουν πόρτες πρέπει να είναι γνωστοί γνωστών», τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός. «Χρειαζόμαστε κανόνες που να ισχύουν για όλους. Και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Εδώ χρησιμοποιεί τη δικαιοσύνη προς όφελός του όποιος παρανομεί, όχι όποιος ζητά το δίκιο του. Υπάρχουν πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εκκρεμείς δίκες».

Δύο ήταν τα θέματα στα οποία επέμεινε περισσότερο ο Λέτα. Το ένα ήταν η ιδέα της Ευρώπης. «Δεν είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη αποτελεί πρόβλημα. Το αντίθετο συμβαίνει. Η ιστορία της Ευρώπης είναι μια ιστορία επιτυχιών. Θα ήθελα η Ιταλία να εργαστεί περισσότερο για τη συγκρότηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Το άλλο ήταν η μάχη κατά της ανεργίας των νέων. «Αυξήσαμε με απότομο τρόπο την ηλικία συνταξιοδότησης. Η μεταρρύθμιση των συντάξεων ήταν η πιο βίαιη στην Ευρώπη. Το αποτέλεσμα ήταν οι επιχειρήσεις που ήθελαν να προσλάβουν νέους να διατηρήσουν στις θέσεις τους όσους ήταν έτοιμοι να συνταξιοδοτηθούν. Τώρα πρέπει να δώσουμε στους νέους όσα τους στερήσαμε».
Αυτά είναι τα σχέδια του Λέτα – ελέω Μπερλουσκόνι.