ΚΟΣΜΟΣ

Ένας νεκρός και μια έκρηξη οδηγούν την Αλβανία σε πολιτικό χάος

Ένας νεκρός και μια έκρηξη οδηγούν την Αλβανία σε πολιτικό χάος

Οι σημερινές εκλογές ανοίγουν τον κύκλο της εσωστρέφειας που απειλεί να «χωρίσει» στα δύο την Αλβανία εξαιτίας της διαμάχης των Σαλί Μπερίσα και Έντι Ράμα

Αίμα, σοκ, ξύλο και απειλές! Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της εκλογικής διαδικασίας στην Αλβανία όπου δύο ισχυροί πολιτικοί αντίπαλοι, οι κ.κ. Σαλί Μπερίσα και Έντι Ράμα έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα οριστικής επικράτησης που μπορεί να γίνει αφορμή ακόμα και για εμφύλιο σπαραγμό μεταξύ των βασικών «φυλών» που απαρτίζουν το αλβανικό κράτος, τους γκέγκηδες και τους τόσκηδες. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να πλήξει την ευάλωτη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Όπως τονίζουν και οι διεθνείς παρατηρητές που θα εποπτεύσουν τις διαδικασίες οι συγκεκριμένες εκλογές και η διαφάνεια τους θα δείξουν αν η γειτονική χώρα μπορεί να ελπίζει σε μια ευρωπαϊκή πορεία και ένταξη στις χώρες μέλη της Ε.Ε.

Έντονο είναι το ελληνικό στοιχείο στις εκλογές με τα κόμματα Μέγκα ΕΕΜΜ (Ελληνική Εθνική Μειονότητα για το Μέλλον) και ΚΕΑΔ-Ομόνοια να κατεβαίνουν με το δημοκρατικό κόμμα του Σαλί Μπερίσα και σοσιαλιστικό του Έντι Ράμα αντίστοιχα.

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας ειναι ο απολογισμός μιας δολοφονικής σύγκρουσης με πολιτικά κίνητρα μεταξύ οπαδών του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος και της αντιπολίτευσης στο βόρειο τμήμα της χώρας, ενώ δεκάδες μικροεπεισόδια στα εκλογικά κέντρα και επιθέσεις εναντίον των ανθρώπων των ΜΜΕ στιγματίζουν τη μέχρι τώρα εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newsbomb.gr, πριν από λίγα λεπτά άγνωστοι ανατίναξαν το αυτοκίνητο του γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κινήματος του Ράμα στην Αυλώνα.

Σε πολλά κέντρα έχει σταματήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας λόγω τεταμένης κατάστασης.

Περίπου 6.000 αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Τις εκλογές αυτές παρακολουθούν από κοντά πάνω από 9000 παρατηρητές απο τους οποίους περίπου 1000 ξένοι, ενώ μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, το 1990, τα εκλογικά αποτελέσματα αμφισβητούνται συστηματικά.

Υπάρχουν παντού παρατυπίες. Εντονότερο είναι το πρόβλημα στον νότο όπου τα δυο μεγάλα κόμματα ΔΚ και ΣΚ προσπαθούν να υφαρπάξουν την ψήφο των Βορειοηπειρωτών.

Στις κάλπες θα προσέλθουν μέχρι τις 8 το βράδυ ώρα Ελλάδος 3.271.885 Αλβανοί σε 12 εκλογικές περιφέρειες σε όλη τη χώρα για να εκλέξουν τους 140 εκπροσώπους της νέας βουλής. Στις εκλογές συμμετέχουν συνολικά 66 κόμματα. Η μεγάλη πλειοψηφία τους είναι ενταγμένη στους δύο συνασπισμούς, ενώ άλλα τέσσερα κόμματα θα κατέλθουν αυτόνομα στη «μάχη» της κάλπης.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» που αποτελείται από 37 κόμματα- μεταξύ των οποίων και το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) του Βαγγέλη Ντούλε - ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα που κυβερνά τη χώρα επί μία οκταετία, ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα.

Κορυφώνεται η κρίση εθνικισμού

Τεταμένο ήταν τις τελευταίες ημέρες το κλίμα εν' όψει των σημερινών εκλογών.

Προκλητικοί δήθεν Τσάμηδες μετέβησαν στη Βόρειο Ήπειρο να εγκαινιάσουν «μνημείο» και να ξαναδηλώσουν τις αναθεωρητικές ορέξεις τους!

Αφού έκαναν τα εγκαίνια του παράνομου «Μαυσωλείου» των Τσάμηδων, το οποίο χρηματοδότησε η κυβέρνηση Μπερίσα, ακολούθησε μουσουλμανική θρησκευτική τελετή στο χώρο όπου, όπως ισχυρίζονται, υπάρχουν οι τάφοι των «δολοφονημένων Τσάμηδων». Είναι γνωστό όμως ότι οι «Τσάμηδες» συνεργάστηκαν με τις κατοχικές δυνάμεις των Ιταλών φασιστών και των Γερμανών Ναζί σφάζοντας, βιάζοντας και αρπάζοντας περιουσίες Ελλήνων. Η δολοφονική δράση τους αποτέλεσε και αποτελεί μία από τις μελανές σελίδες στις σχέσεις των Αθηνών με τα Τίρανα.

Πολλοί είναι αυτοί που ζουν με το απατηλό όνειρο ότι θα επεκταθούν τα εδάφη της μέχρι την Πρέβεζα! Αυτά όλα βέβαια γίνεται επειδή η Αλβανία έχει εσωτερικό πρόβλημα με τους «γκέγκηδες» της Βόρειας Αλβανίας να επιδιώκουν ισχυρή επικράτηση στην εξουσία και στα κέντρα λήψης αποφάσεων κάτι που δεν επιτρέπουν οι τόσκηδες, οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποιούν ακραίες εθνικιστικές ομάδες που τους βαφτίζουν «τσάμηδες» ή «λιάπηδες» σε ένα γύρο θανάτου, πνιγμένο στη βία και στο αίμα.

Διαβάστε επίσης: