ΚΟΣΜΟΣ

Χαμάς: Στις 5 Ιουλίου ο Ερντογάν στη Γάζα

Χαμάς: Στις 5 Ιουλίου ο Ερντογάν στη Γάζα

Για τις 5 Ιουλίου «έκλεισε» η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από αναβολές, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος της Χαμάς.


Ο γενικός γραμματέας της Χαμάς, Άμπντουλ Σαλάμ Σιάμ, σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα, δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Ερντογάν, η οποία αναβλήθηκε αρκετές φορές, θα πραγματοποιηθεί στις 5 Ιουλίου».

Η επίσκεψη αυτή ενδέχεται να δυσαρεστήσει το Ισραήλ, ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ήδη εκφράσει τη διαφωνία του στο ταξίδι του Τούρκου πρωθυπουργού.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ για την αποζημίωση των θανάτων εννέα Τούρκων, θυμάτων της αιματηρής ισραηλινής επιδρομής το Μάιο του 2010 στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, ανοικτά της Γάζας, προσκόπτουν στο ύψος του ποσού που θα καταβληθείστις οικογένειες των ακτιβιστών που σκοτώθηκαν.

«Υπάρχει μια κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για τη διευθέτηση της υπόθεσης αλλά δεν έχουν διευκρινιστεί όλοι οι όροι, μια νέα συνάντηση μπορεί να υπάρξει», υπογράμμισε διπλωματική πηγή, προσκείμενη στην υπόθεση. «Επαφές είναι σε εξέλιξη με το Ισραήλ παρότι δεν διεξάγονται ακόμη απευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε.