ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος στο Βατικανό

Σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος στο Βατικανό
Υπόνοιες για ξέπλυμα χρήματος από το Βατικανό αφήνει έγγραφο ιταλικού δικαστηρίου.

Υπόνοιες για ξέπλυμα χρήματος από το Βατικανό αφήνει έγγραφο ιταλικού δικαστηρίου. Οι Ιταλοί κατήγοροι της υπόθεσης ισχυρίζονται ότι τράπεζα συμφερόντων Βατικανού, αντί να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανονισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος, κάνει «ακριβώς το αντίθετο», αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Independent. Η δικαστική έρευνα κατέληξε στη δέσμευση 23 εκατομμυρίων ευρώ από λογαριασμό της συγκεκριμένης τράπεζας.

Τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ επρόκειτο να μεταφερθούν σε τραπεζικό λογαριασμό της JP Morgan στην Φρανκφούρτη, ενώ τα υπόλοιπα τρία θα πήγαιναν στην Banca del Fucino.

Το ιταλικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Βατικανού να αρθεί η δέσμευση των χρημάτων, απόφαση που αντιμετωπίστηκε με «μεγάλη έκπληξη» από τη μεριά της έδρας της Καθολικής Εκκλησίας. Ο εκπρόσωπος της τράπεζας του Βατικανού, Ettore Gotti Tedeschi, επανειλημμένα χαρακτηρίζει την υπόθεση ως «παρεξήγηση».

Το εν λόγω έγγραφο προτείνει την επέκταση της έρευνας και σε προηγούμενα έτη, αναζητώντας παραβιάσεις των κανονισμών για το ξέπλυμα χρήματος, που σχετίζονται με δωροδοκίες.