ΚΟΣΜΟΣ

Τελευταία ημέρα έρευνας του ΟΗΕ στη Συρία

Τελευταία ημέρα έρευνας του ΟΗΕ στη Συρία

Η ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ αναχώρησε από το ξενοδοχείο για την τελευταία ημέρα της έρευνάς τους σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων που φέρεται ότι έγινε στις 21 Αυγούστου σε προάστιο της Δαμασκού.


Οι επιθεωρητές αναχώρησαν με τρία οχήματα του Οργανισμού, συνοδεία πολλών οχημάτων των συριακών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ένα μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας, μεταβαίνουν στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Μαζέ, όπου νοσηλεύονται άνθρωποι φερόμενοι ως θύματα επιθέσεων με νευροπαραλυτικά αέρια. Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επισήμαναν πως οι επιθεωρητές δεν φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να περάσουν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Οι συριακές αρχές έχουν κατηγορήσει τους εξεγερμένους ότι κατέφυγαν στη χρήση τοξικών αερίων στις 24 Αυγούστου στο Τζόμπαρ, στην περιφέρεια της Δαμασκού, για να απωθήσουν μια επίθεση του στρατού.

Η κρατική τηλεόραση της Συρίας έκανε λόγο για πολλά κρούσματα «ασφυξίας» μεταξύ των στρατιωτών και έδειξε εικόνες βαρελιών τα οποία βρέθηκαν, όπως υποστήριξε, στη διάρκεια της έρευνας που έγινε στον τομέα και περιείχαν «πολύ επικίνδυνα τοξικά και χημικά υλικά».

Η αντιπολίτευση απέρριψε «συνολικά» αυτές τις κατηγορίες, λέγοντας ότι πρόκειται για μια «κίνηση απελπισίας του καθεστώτος για να αποσπάσει την προσοχή από τα επανειλημμένα εγκλήματά του».

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Προσωρινή ανατροπή των σχεδίων στρατιωτικής επίθεσης