ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ολάντ στο πλευρό των ΗΠΑ για την επέμβαση στη Συρία

Ο Ολάντ στο πλευρό των ΗΠΑ για την επέμβαση στη Συρία

Η στάση της Γαλλίας δεν έχει αλλάξει, μετά την άρνηση της Βρετανίας να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Συρίας, και συντάσσεται με τις ΗΠΑ υπέρ μιας άμεσης επίθεσης.


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η επίθεση με χημικά όπλα στη Δαμασκό «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη». «Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, υποστήριξε ότι «το θέμα δεν είναι αν έγινε χρήση χημικών όπλων. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό δεν το αρνούνται ούτε οι συριακές αρχές».

Δήλωσε δε, ότι η Γαλλία διαθέτει σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη της χημικής επίθεσης της περασμένης εβδομάδας και προσέθεσε ότι η συριακή αντιπολίτευση δεν κατέχει τέτοια όπλα, ενώ το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ έχει υπό τον έλεγχό του αποθέματα χημικών όπλων.

Ο Ολάντ έχει συγκαλέσει το γαλλικό κοινοβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση την Τετάρτη για να συζητηθεί η κατάσταση στη Συρία.

«Εάν έχω (μέχρι τότε) αποφασίσει τη δέσμευση της Γαλλίας, η κυβέρνηση θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για τα μέσα και τους στόχους (της δέσμευσης αυτής), σύμφωνα με το άρθρο 35 του Συντάγματος», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:

Συρία: Προσωρινή ανατροπή των σχεδίων στρατιωτικής επίθεσης