ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ομπάμα προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία

Ο Ομπάμα προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο για την επίθεση στη Συρία

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς γερουσιαστές έχουν τα κορυφαία στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να τους πείσουν για το σχέδιο στρατιωτικού πλήγματος στη Συρία.

Σήμερα ξεκινά στο Κογκρέσο η συζήτηση για το σχέδιο επίθεσης του Αμερικανού προέδρου, το οποίο περιλαμβάνει μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων και στη συνέχεια επιθέσεις σε στόχους που δεν καταστράφηκαν ή δεν επλήγησαν κατά την πρώτη επίθεση. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Los Angeles Times, η επίθεση για έχει διάρκεια τρεις ημέρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό με διάγγελμα την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται η ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γερουσίας. Πάντως, είναι σαφές ότι ο Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς η κοινή γνώμη διαφωνεί με ένα στρατιωτικό πλήγμα των ΗΠΑ στη Συρία, ενώ αρκετοί γερουσιαστές δεν έχουν καθορίσει ακόμα τη στάση τους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το CNN, σχολιάζοντας τα νέα βίντεο που παρουσίασε η αμερικανική πλευρά ως αποδείξεις της ευθύνης της συριακής κυβέρνησης για την επίθεση με χημικά όπλα, τονίζει ότι οι εικόνες είναι ανατριχιαστικές, όμως δεν αποδεικνύουν τίποτα για το ποιος είναι υπεύθυνος.

Στο μεταξύ, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ σε συνέντευξή του σε αμερικανό τηλεοπτικό δίκτυο δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία» που να αποδεικνύουν ότι ευθύνεται η κυβέρνησή του. «Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι χρησιμοποίησα χημικά όπλα κατά του λαού μου» και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση χτυπήματος οι σύμμαχοι της Συρίας θα αντιδράσουν.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα συνέστησε στις ΗΠΑ προσοχή και τις κάλεσε να επιστρέψουν στα Ηνωμένα Έθνη για να συζητήσουν την πιθανότητα επίθεσης στη Συρία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, ο Γουάνγκ Γι, δήλωσε ότι οι χώρες που εμπλέκονται στην κρίση θα πρέπει να «σκεφτούν τρεις φορές» προτού αναλάβουν δράση και να επιδείξουν την «απόλυτη προσοχή».

Το Πεκίνο κάλεσε ακόμη την Ουάσινγκτον «να επιστρέψει στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να επιδιώξει ομοφωνία και να χειριστεί με σωστό τρόπο το συριακό ζήτημα», είπε ο Γουάνγκ στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι σε τηλεφωνική τους επικοινωνία αργά χθες το βράδυ. «Ήρθε η ώρα να επιτρέψουμε στη λογική να επικρατήσει της απερισκεψίας», αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα σε σχόλιό του, το οποίο αντανακλά την επίσημη θέση του Πεκίνου.

Διαβάστε επίσης:

Πάπας: Υπάρχει υποψία ότι οι πόλεμοι χρησιμεύουν για να πωλούνται όπλα

Απορρίπτει τα λεγόμενα του Άσαντ ο Κέρι

Με απάντηση από τους συμμάχους του προειδοποιεί ο Ασαντ

Κέρι: Ξανά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία