ΚΟΣΜΟΣ

Γκάφα του Κέρι απέτρεψε την επέμβαση στη Συρία;

Γκάφα του Κέρι απέτρεψε την επέμβαση στη Συρία;

Μία λεκτική γκάφα του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο με το βρετανό ομόλογό του, φαίνεται να προκάλεσε την κινητικότητα για την παράδοση των όπλων από τη Συρία.

Ο Κέρι προσπάθησε να καλύψει το ολίσθημά κάνοντας λόγο για «ρητορικό σχόλιο».

Οπως επισημαίνει το CNN σε άρθρο γνώμης, τη Δευτέρα δύο υπουργοί Εξωτερικών της κυβέρνησης Ομπάμα συναντήθηκαν για να διαμορφώσουν μία ενδιαφέρουσα στροφή στην συζήτηση για τη Συρία. Οπως όμως αποδεικνύεται, όμως, οι εξελίξεις έδωσαν μία μικρή ελπίδα σε ένα ζήτημα που εδώ και δύο εβδομάδες έχει γίνει μπελάς για το Λευκό Οίκο και έχει προκαλέσει βαθιές ανησυχίες στους Αμερικανούς πολίτες.

Η πρώτη κίνηση ήρθε από το νυν υπουργό, Τζον Κέρι.

Σε δήλωσή του που θεωρήθηκε ότι ήταν απλά ένα ολίσθημα της γλώσσας (πιθανώς επειδή ήταν), ο Κέρι ανέφερε την πιθανότητα αν η Συρία παρέδιδε τα χημικά της όπλα, μία αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να αποφευχθεί. Αν και η αντιπροσωπεία προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από αυτήν την δήλωση και η βρετανική πλευρά τη χαρακτήρισε απίθανη, η ιδέα άρχισε γρήγορα να κερδίζει έδαφος (και να την εκμεταλλεύεται η Ρωσία).

Διαβάστε επίσης:

Ομπάμα: Ανοικτός αλλά και επιφυλακτικός στη ρωσική πρόταση για Συρία