ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: «Αδειάζει» τους εταίρους της η Μέρκελ

Γερμανικές εκλογές: «Αδειάζει» τους εταίρους της η Μέρκελ

Και τις δύο ψήφους των Γερμανών εκλογέων, αυτή για τον εκπρόσωπο της περιοχής τους στην Βουλή, καθώς και αυτή για το κόμμα της επιλογής τους, ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης της ερχόμενης Κυριακής.

«Οι Χριστιανοδημοκράτες δεν έχουν την πολυτέλεια να χαρίσουν ψήφους. Ο καθένας παλεύει για τον εαυτό του. Είμαστε δύο ξεχωριστά κόμματα», υπογράμμισε χθες το βράδυ η Μέρκελ, καλώντας τους ψηφοφόρους της να μην ενισχύσουν τους Φιλελεύθερους.

Σημειώνεται ότι ο ελάσσων εταίρος της απερχόμενης γερμανικής κυβέρνησης δίνει μάχη για την είσοδό του στη Βουλή, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο FDP ένα ποσοστό στο όριο του 5%, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ο αποκλεισμός του από την τοπική Βουλή της Βαυαρίας, όπου στις εκλογές της περασμένης Κυριακής έλαβε μόλις 3%.

Στο παρελθόν το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα είχε "ενισχύσει" τους Φιλελεύθερους, ωστόσο ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά, καθώς το κόμμα της Καγκελαρίου έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή από τους ευρωσκεπτικιστές της "Εναλλακτικής για την Γερμανία" (AfD). Επιπλέον, εάν δεν καταστεί δυνατή η συνέχιση του σημερινού συνασπισμού, η Μέρκελ θα χρειαστεί όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους προκειμένου να διαπραγματευτεί για έναν "μεγάλο συνασπισμό" με τους Σοσιαλδημοκράτες από θέση ισχύος.

Από την πλευρά τους οι Φιλελεύθεροι ζητούν την δεύτερη ψήφο, τονίζοντας ότι "ψηφίζοντας FDP ψηφίζετε για να μείνει η Μέρκελ".