ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος ο πρωθυπουργός της Λιβύης

Ελεύθερος ο πρωθυπουργός της Λιβύης

Οι Λίβυοι αντάρτες απελευθέρωσαν τον Πρωθυπουργό της Λιβύης, Αλι Ζεϊντάν, ο οποίος είχε απαχθεί το πρωί, ανακοίνωσαν πηγές της κυβέρνησης και των αρχών ασφαλείας.

Οι πληροφορίες σχετικά με το θρίλερ με τον πρωθυπουργό ήταν συγκεχυμένες.

Η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε νωρίς το πρωί ότι τον απήγαγαν ένοπλοι από ξενοδοχείο στο οποίο διέμενε στην Τρίπολη και τον οδήγησαν σε άγνωστο προορισμό. «Ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αλί Ζεϊντάν οδηγήθηκε σε άγνωστο προορισμό για άγνωστους λόγους από μια ομάδα ανδρών που φέρονται να είναι πρώην αντάρτες», ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κυβέρνησης στην ιστοσελίδα της.

Ωστόσο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Λιβύης, επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, μετέδωσε ότι ο κ. Ζεϊντάν δεν απήχθη αλλά συνελήφθη από την υπηρεσία δίωξης εγκλήματος.

Η ταξιαρχία των πρώην ανταρτών «Επιχειρησιακό Κέντρο των Επαναστατών της Λιβύης», που θεωρητικά λειτουργεί υπό τις εντολές των λιβυκών αρχών, ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι συνέλαβε τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν με «εντολή της εισαγγελίας». Ο Αλί Ζεϊντάν «συνελήφθη βάσει του λιβυκού ποινικού κώδικα, με εντολή της γενικής εισαγγελίας», ανέφερε η οργάνωση στην σελίδα της στο Facebook.

Σύμφωνα με την ταξιαρχία η σύλληψη έγινε σύμφωνα με τα σχετικά άρθρα για «εγκλήματα και αδικήματα κατά του κράτους» και για «εγκλήματα και αδικήματα κατά της ασφάλειας του κράτους».

Το υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε ωστόσο στην σελίδα του στο Facebook ότι «δεν είναι ενήμερο για τυχόν άρση της ασυλίας ή για εντολή σύλληψης», ενώ το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αρνήθηκε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του πρωθυπουργού Αλι Ζεϊντάν, ενώ καταδίκασε την «απαγωγή» του Λίβυου πρωθυπουργού.

Όπως υποστηρίζει η οργάνωση, ο Ζεϊντάν συνελήφθη για τον ρόλο της κυβέρνησής του στη σύλληψη από αμερικανούς κομάντος του Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, φερόμενου ως αρχηγού της Αλ Κάιντα στη λιβυκή πρωτεύουσα.

«Η σύλληψή του πραγματοποιείται μετά την δήλωση του Τζον Κέρι, σύμφωνα με την οποία, η λιβυκή κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την επιχείρηση», δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης, αναφερόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Αμπου Ανας αλ-Λίμπι, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ναζίχ Αμπντούλ Χαμέντ αλ-Ράγιε, κατεζητείτο από τις ΗΠΑ οι οποίες τον κατηγορούν για τη συμμετοχή του στις αιματηρές επιθέσεις του 1998 κατά των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα που είχαν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 200 ανθρώπων.

Πάντως, η κυβέρνηση της Λιβύης είχε δηλώσει μετά την αμερικανική επέμβαση ότι δεν είχε ενημερωθεί από την Ουάσινγκτον και είχε χαρακτηρίσει την επιχείρηση «απαγωγή», ενώ ζήτησε «εξηγήσεις» από τις ΗΠΑ.

Χθες μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σάλαχ Αλ Μαργάνι κάλεσε την πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Τρίπολη, Ντέμπορα Τζόουνς, για να της ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με τη σύλληψη.

Διαβάστε επίσης:

Απήγαγαν τον πρωθυπουργό της Λιβύης

Πρώην αντάρτες «συνέλαβαν» τον πρωθυπουργό της Λιβύης

Εξηγήσεις ζήτησε η Λιβύη από τις ΗΠΑ για την σύλληψη του Αλ Λίμπι