ΚΟΣΜΟΣ

Διαστημικό πολυεργαλείο στις υπηρεσίες της NASA

Διαστημικό πολυεργαλείο στις υπηρεσίες της NASA

Τρισδιάστατο εκτυπωτή σε μέγεθος φρυγανιέρας ετοιμάζεται να στείλει στο διάστημα η ΝΑSΑ.

Με την πρωτοποριακή συσκευή περιορίζεται η ανάγκη των αστροναυτών να κουβαλούν μαζί τους κάθε εργαλείο ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσαν να χρειαστούν, αναφέρει το Euronews.

Οι εκτυπωτές θα λειτουργούν σαν κινητό εργοστάσιο άπειρων σχεδίων. Επιπροσθέτως, θα δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργούνται αντικείμενα από στρώματα πλαστικού.

Η συσκευή θα είναι έτσι κατασκευασμένη για να αντέχει τους κραδασμούς κατά την απογείωση και να λειτουργεί με ασφάλεια σε ένα κλειστό περιβάλλον διαστημικού σταθμού.

«Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής μάς δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία να φτιάξουμε τα δικά μας συστήματα, τα δικά μας υλικά στο διάστημα, τα ανταλλακτικά, να κατασκευάσουμε μικρά τμήματα. Σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να περιμένουμε πολύ καιρό την επόμενη αποστολή για ανεφοδιασμό», εξηγεί ο Ντέιβ Κορσμέγιερ, διευθυντής στο ερευνητικό κέντρο "AMES" της NASA.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΝΑSΑ, ένα από τα σημαντικά πλεονέκτημα των νέων εκτυπωτών είναι η δυνατότητα που δίνουν στους αστροναύτες να ξεχάσουν ορισμένες λέξεις από το λεξιλόγιό τους, όπως «σπάνιο» και «αναντικατάστατο» . Πολύ απλά, γιατί εάν χάσεις κάτι,μπορείς να το ξαναφτιάξεις.

«Η πραγματική πρόκληση που αντιμετωπίσαμε κατασκευάζοντας τον εκτυπωτή, ήταν να λειτουργεί σε μηδενική βαρύτητα. Μέχρι τώρα όλοι οι εκτυπωτές ήταν κατασκευασμένοι σε συνθήκες βαρύτητας. Αυτό που πετύχαμε ήταν να το κάνουμε τόσο ανθεκτικό, ώστε να μετακινούνται μόνο τα τμήματα που θέλουμε» προσθέτει ο Τζέισον Νταν, επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος.

Προς το παρόν, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν. Η δοκιμαστική αποστολή του τρισδιάστατου εκτυπωτή που λειτουργεί και ως πολυεργαλείο, έχει προγραμματιστεί για το 2014. Τα αποτελέσματα θα ελεγχθούν για τυχόν βελτιώσεις.