ΚΟΣΜΟΣ

Η λύση στην κρίση: Xωριό ψάχνει θησαυρό υπό τις οδηγίες φαντάσματος!

Η λύση στην κρίση: Xωριό ψάχνει θησαυρό υπό τις οδηγίες φαντάσματος!

Κάποιοι βασιλιάδες νοιάζονται και φροντίζουν για το λαό τους ακόμη και μετά θάνατο -ή έτσι τουλάχιστον φαίνεται ότι πιστεύει το χωριό Νταούντια Χέρα, στα βόρεια της Ινδίας, που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε πυρετό ανασκαφών.

Γκουρού της περιοχής αποκάλυψε ότι του εμφανίστηκε το πνεύμα βασιλιά για να του πει πως στα ερείπια του παλατιού του είναι θαμμένοι 1.000 τόνοι χρυσού, για να χρησιμοποιηθούν για την στήριξη της οικονομίας της χώρας.

Την ιστορία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα ο γκουρού Σομπχάν Σαρκάρ, προσωπικότητα γνωστή στην ευρύτερη περιοχή. Ο γκουρού είπε πως στο παλάτι κοντά στο χωριό βρίσκεται θαμμένος ο θησαυρός, όπως του είπε το φάντασμα του βασιλιά Ράο Ραμ Μπουκ Σίνγκ που κατοικούσε εκεί τον 19ο αιώνα (όσο ζούσε).

Η αμφισβήτηση του γκουρού είναι σχεδόν αδιανόητη στην περιοχή, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Σύμφωνα με την εφημερίδα λοιπόν, οι ανασκαφές ξεκίνησαν -και μάλιστα από ομάδα αρχαιολόγων δημόσιας υπηρεσίας, οι οποίοι σκάβουν σπιθαμή προς σπιθαμή τους χώρους γύρω από το παλάτι.

Ο ίδιος ο γκουρού είναι βέβαιος για την ύπαρξη του θησαυρού. Πρέπει τουλάχιστον να του αναγνωριστεί ότι δηλώνει διατεθειμένος να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή, αν αποδειχθεί ότι εξαιτίας του σπαταλήθηκαν δημόσια κεφάλαια (λόγω των ανασκαφών) και ότι παραπλάνησε τον κόσμο.

Οι κάτοικοι δηλώνουν επίσης βέβαιοι πως ο θησαυρός βρίσκεται στο παλάτι (αφού το λέει ο γκουρού). Μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει επενδυτικό πλάνο για το πώς θα αξιοποιήσουν το θησαυρό -σήμερα, 1.000 τόνοι χρυσού θα άξιζαν πάνω από 40 δισ. δολάρια.

Ο επικεφαλής της τοπικής κοινότητας πιστεύει ότι με τα λεφτά θα έπρεπε να χτιστεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ασίας, μία σιδηροδρομική γραμμή, ένα πανεπιστήμιο μηχανικών και μία μονάδα ηλιακής ενέργειας -αλλά και να δοθεί δουλειά στο δημόσιο για τουλάχιστον ένα μέλος από κάθε οικογένεια. Στις ευγενείς αυτές φιλοδοξίες προστίθεται και η κατασκευή ενός γηπέδου κρίκετ.

Η εμμονή των Ινδών με τον χρυσό κρατά αιώνες και αντανακλάται στο γεγονός ότι, ακόμη και σήμερα, είναι συνηθισμένο μέσο αποθήκευσης πλούτου, ενώ αρκετά τάματα σε ναούς γίνονται με προσφορές σε χρυσό.

Το πώς ακριβώς ενημερώθηκαν οι κρατικές αρχές για τον θησαυρό είναι ασαφές -συνεργάτες του γκουρού λένε πως ένας υπουργός «έμαθε» για την προφητεία, κάτι που αρνήθηκε να σχολιάσει ο ίδιος ο υπουργός, ο πρωθυπουργός όπως και το υπουργείο Πολιτισμού.

Το υπουργείο Πολιτισμού περιορίστηκε μόνο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η ανασκαφή ξεκίνησε «βάσει αναφορών που έφτασαν στην Αρχαιολογική Εταιρεία».