ΚΟΣΜΟΣ

Μάχη για χριστιανική πόλη στη Συρία

Μάχη για χριστιανική πόλη στη Συρία

Ισλαμιστές αντάρτες και ο συριακός στρατός μάχονται σήμερα για τον έλεγχο της ιστορικής χριστιανικής πόλης Σαντάντ, στην οποία επέδραμαν χθες Δευτέρα οι εξεγερμένοι.


«Μαίνονται σφοδρές μάχες, ο στρατός χρησιμοποίησε ακόμη και πολεμικά αεροσκάφη», δήλωσε μία κάτοικος της Σαντάντ, πόλης η οποία αναφέρεται και στη Βίβλο (ως Σεδάδ).
Η πόλη αυτή βρίσκεται μεταξύ πολλών χωριών που υποστηρίζουν την εξέγερση εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Βρίσκεται επίσης κοντά σε πολλές αποθήκες πυρομαχικών και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η επιδρομή των εξεγερμένων που πρόσκεινται στην αλ Κάιντα έγινε για στρατιωτικούς λόγους και δεν υποκινήθηκε από θρησκευτικά αίτια.
Παρόλα αυτά οι συγκρούσεις έχουν θορυβήσει τους χριστιανούς, που έχουν γενικά καταφέρει να μείνουν στο περιθώριο της διαδογματικής σύρραξης μεταξύ σουνιτών και της μειονότητας των αλαουιτών.
Σύμφωνα με τους κατοίκους της Σαντάντ, εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες όταν στην πόλη εισέβαλαν οι αντάρτες.
Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι στην πόλη δεν υπάρχουν σύροι στρατιώτες ή άλλες παραστρατιωτικές ομάδες, πέραν της αστυνομίας. Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι ο στρατός εκτοξεύει από τη Σαντάντ ρουκέτες εναντίον των γύρω περιοχών που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.