ΚΟΣΜΟΣ

Προπαρασκευαστική συνάντηση στη Γενεύη υπό τον Μπραχίμι

Προπαρασκευαστική συνάντηση στη Γενεύη υπό τον Μπραχίμι

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι θα συναντηθεί στις αρχές Νοεμβρίου με αμερικανούς και ρώσους αξιωματούχους για να προετοιμάσουν τη διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, γνωστή και ως Γενεύη 2, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.


Η προπαρασκευαστική αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Νοεμβρίου στη Γενεύη και «την ίδια ημέρα θα ακολουθήσει μια σύνοδος στην οποία θα συμμετάσχουν τα τρία άλλα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» (Γαλλία, Βρετανία και Κίνα), διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι.
Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και ο ΟΗΕ προσπαθούν εδώ και πολλούς μήνες να διοργανώσουν την ειρηνευτική διάσκεψη Γενεύη 2, όμως η πραγματοποίησή της έχει αναβληθεί πολλές φορές εξαιτίας των διαφωνιών για τους συμμετέχοντες και τους στόχους της.
Εξάλλου ο Μπραχίμι συνομίλησε σήμερα στο Μουσκάτ με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν στο πλαίσιο των προπαρασκευαστικών συναντήσεων για τη Γενεύη 2.
Ο Μπραχίμι που έφτασε το απόγευμα στο Μουσκάτ από το Κουβέιτ, όπου είχε συναντηθεί με τον κουβεϊτιανό υπουργό Εξωτερικών σεΐχη Σάμπαχ Χάλεντ αλ Χάμαντ αλ Σάμπαχ, αναμένεται να μεταβεί αύριο Τετάρτη στο Αμάν στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν Γιούσεφ μπεν Αλάουι διαβεβαίωσε τον απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης μιας λύση έπειτα από διαπραγμάτευση στη συριακή κρίση.
«Ο σουλτάνος του Ομάν θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να συμβάλλει σε μια ειρηνική και γρήγορη διευθέτηση των πολλών προβλημάτων στη Συρία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπεν Αλάουι.
Ο Μπραχίμι αναμένεται να μεταβεί στο Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία στο πλαίσιο της περιοδείας του που ξεκίνησε από το Κάιρο, όπου την Κυριακή συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Νάμπιλ αλ Αράμπι.