ΚΟΣΜΟΣ

Μπραχίμι:Ο Άσαντ μπορεί να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση στη Συρία

Μπραχίμι:Ο Άσαντ μπορεί να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση στη Συρία

Ο διεθνής διαπραγματευτής Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε σήμερα στη Δαμασκό ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα μπορούσε να έχει μια χρήσιμη συμβολή στη μετάβαση προς μια "νέα Συρία", αλλά όχι και να διευθύνει τη μετάβαση αυτή.


"Πολλοί απ' αυτούς που είναι γύρω του θεωρούν ότι η υποψήφιότητά του (για μια νέα προεδρική θητεία στα μέσα του 2014) είναι κάτι δεδομένο. Εκείνος εκτιμά πως είναι απόλυτο δικαίωμά του (...). Σκέπτεται κυρίως να ολοκληρώσει την εντολή του", δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Παρίσι και η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα από τον ιστότοπο του περιοδικού Jeune Afrique.
Ωστόσο "αυτό που μας διδάσκει η Ιστορία είναι πως έπειτα από μια κρίση όπως αυτή, δεν μπορεί κανείς γυρίσει πίσω. Ο πρόεδρος Άσαντ μπορεί συνεπώς να συμβάλει με χρήσιμο τρόπο στη μετάβαση από τη Συρία του πριν, που είναι αυτή του πατέρα του και η δική του, σ' αυτό που αποκαλώ η νέα Δημοκρατία της Συρίας", πρόσθεσε.
Εντούτοις μετά τη συμφωνία για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου, ο Άσαντ, "ο οποίος ήταν ένας παρίας, έγινε εταίρος, αλλά ο Μπασάρ ουδέποτε εξουδετερώθηκε και (...) ό,τι κι αν λέει ο κόσμος, ουδέποτε αμφέβαλε ούτε για τα δικαιώματά του ούτε για την ικανότητά του να τα κατοχυρώσει", διαπιστώνει ο αλγερινός διπλωμάτης.
Ο Μπραχίμι, ο οποίος έφθασε σήμερα στη Δαμασκό στο πλαίσιο μιας περιφερειακής περιοδείας για να προετοιμάσει μια ειρηνευτική διάσκεψη, φάνηκε επιφυλακτικός όσον αφορά τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.
"Αυτή η διάσκεψη είναι η αρχή μιας διαδικασίας. Ελπίζουμε ότι η αντιπολίτευση θα καταφέρει να συμφωνήσει σε μια αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση. Δεν πρέπει να αυταπατώμεθα: δεν θα είναι όλοι παρόντες. Αντιθέτως, η συνέχεια αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να περιλάβει όσο το δυνατόν περισσότερους", υπογράμμισε.
Το Σάββατο, 19 σημαντικές ανταρτικές παρατάξεις που είναι παρούσες στο πεδίο απείλησαν αυτούς που θα τολμούσαν από την αντιπολίτευση να μεταβούν στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντας την ενδεχόμενη συμμετοχή τους "προδοσία".
Σύμφωνα με τον Μπραχίμι, "αυτό που απειλεί τη Συρία, δεν είναι ο κατατεμαχισμός της χώρας. Ο αληθινός κίνδυνος που παραμονεύει αυτή τη χώρα είναι ένα είδος 'σομαλοποίησης'. Διαρκέστερης και ακόμη βαθύτερης απ' αυτό που μπορέσαμε να δούμε στη Σομαλία.

Διαβάστε επίσης:

Προπαρασκευαστική συνάντηση στη Γενεύη υπό τον Μπραχίμι