ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκαν οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

Αυξήθηκαν οι  δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη

Ο αριθμός των υπερβολικά πλούσιων ανθρώπων, η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 δισ. δολάρια, κατέρριψε ένα νέο ρεκόρ το 2013 καθώς στον κατάλογο εντάχθηκαν πολλά νέα ονόματα από την Ασία, σύμφωνα με μια έρευνα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από την ελβετική τράπεζα UBS και το ινστιτούτο μελετών του Χονγκ Κονγκ Wealth-X.

Τον περασμένο Ιούνιο στον πλανήτη υπήρχαν συνολικά 2.170 δισεκατομμυριούχοι, ο αριθμός τους δηλαδή αυξήθηκε κατά 0,5% μέσα σε έναν χρόνο.

Η αξία της περιουσίας τους αυξήθηκε κατά 5,3% από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο φέτος, διευκρίνισαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Ασία απ' όπου κατάγονται οι 18 από τους νεοεισερχόμενους στη λίστα. Οι περιουσίες των Ασιατών αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς (13% φέτος), γεγονός που σημαίνει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία μπορεί να ξεπεράσουν το σύνολο της περιουσίας των Βορειοαμερικάνων.

Αφότου ξέσπασε η οικονομική κρίση του 2009, ο κύκλος των δισεκατομμυριούχων διευρύνθηκε κατά 810 μέλη. Η περιουσία τους υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τα 6,5 τρισεκατομμύρια δολάρια (4,8 τρισ. ευρώ), ποσό "ικανό να καλύψει το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ μέχρι το 2024", εκτιμούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την έρευνα, έξι στους δέκα είναι αυτοδημιούργητοι, ενώ οι υπόλοιποι κληρονόμησαν την περιουσία τους ή κατάφεραν να την μεγαλώσουν.