ΚΟΣΜΟΣ

Μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ:Ένα βήμα μακριά από την καταστροφή

Μετεωρίτης του Τσελιάμπινσκ:Ένα βήμα μακριά από την καταστροφή

Μία ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Καναδό καθηγητή Πίτερ Μπράουν από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο διεξήγαγε έρευνες σχετικά με τη συχνότητα καύσης των μετεωριτών στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.

Η σύγκρουση των ουράνιων σωμάτων, βάρους 10.000 και πάνω τόνων με τη Γη, μπορεί, κατά τη γνώμη τους, να συμβαίνει μια φορά κάθε 30-40 χρόνια, ενώ η πιθανότητα πτώσης στη Γη μετεωρίτη, όμοιου ως προς τα χαρακτηριστικά του με το μετεωρίτη του Τσεμπαρκούλ είναι πολύ μικρή στο ορατό μέλλον.

Η πόλη Τσελιάμπινσκ και οι γύρω της περιοχές αποδείχτηκαν τυχερές, που έφτασαν στη Γη μόνο σχετικά μικρά κομμάτια της βολίδας,- θεωρεί ο φυσικός Βλαντίμιρ Σουρντίν.

- Θα μπορούσε να ακολουθήσει έκρηξη, όμοια με την πυρηνική. Πραγματικά, η ενέργεια, που έφερε ο μετεωρίτης και η ενέργεια της κίνησής του ήταν περίπου 500 χιλιάδων τόνων. Είναι μια μεγάλη βόμβα υδρογόνου. Μάλιστα, θα μπορούσε να μείνει από τη σύγκρουση αυτού του μετεωρίτη τη με τη Γη, ότι μένει συνήθως μετά την έκρηξη της υδρογονικής βόμβας. Δηλαδή κρατήρας διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων και πολύ ισχυρή εκπομπή της ατμοποιημένης ουσίας.

Στο έδαφος της περιοχής Τσελιάμπινσκ, όπως είναι γνωστό, έπεσαν κομμάτια του μετεωρίτη ολικού βάρους 4-6 τόνων. Το μεγαλύτερο κομμάτι, βάρους 650 κιλών, ανασύρθηκε από τον πυθμένα της λίμνης Τσεμπαρκούλ τον περασμένο Οκτώβριο.