ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε ο Σόκρατες-Στο δρόμο του μνημονίου η Πορτογαλία

Παραιτήθηκε ο Σόκρατες-Στο δρόμο του μνημονίου η Πορτογαλία
Απορρίφθηκε από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας το πακέτο μέτρων λιτότητας...

Παραιτήθηκε απόψε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοσέ Σόκρατες μετά την απόρριψη από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας του πακέτου νέων μέτρων λιτότητας, που προωθούσε η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας.

Τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν ομόφωνα την απόρριψη του τετάρτου σχεδίου λιτότητας που παρουσιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο και προέβλεπε τη μείωση από 4,6% σε 3% του δημόσιου ελλείματος, για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.

"Η προσφυγή στο μηχανισμό θα έχει μεγάλες συνέπειες για τη χώρα και θα συνοδευτεί από πιο σκληρή λιτότητα" δήλωσε ο Σόκρατες μετά την υποβολή παραίτησής του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προκάλεσε την πολιτική κρίση από απληστία για την εξουσία.

"Η καταψήφιση των προτάσεων της κυβέρνησης, μας στέρησε όλες τις δυνατότητες για να κυβερνήσουμε" συνέχισε, συμπληρώνοντας ότι "η προσφυγή στο μηχανισμό θα έχει μεγάλες συνέπειες για τη χώρα και θα συνοδευτεί από πιο σκληρή λιτότητα". Επίσης, εξαπέλυσε πυρά κατά της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την ότι προκάλεσε την πολιτική κρίση από απληστία για την εξουσία. "Η κρίση έρχεται τη χειρότερη στιγμή, μόλις μια μέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ" προσέθεσε, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα ως προς την εμπιστοσύνη των αγορών στην Πορτογαλία. "Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τα καθήκοντά της σαν υπηρεσιακή" ξεκαθάρισε.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου διήρκεσε πέντε ώρες. Με τη λήξη της ψηφοφορίας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Πέδρο Σίλβα Περέιρα, κατήγγειλε την "ανευθυνότητα" μιας "αρνητικής συμμαχίας", η οποία απέρριψε "ένα σημαντικότατο εργαλείο δράσης της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό είχε λάβει την έγκριση και την ψήφο των ευρωπαϊκών θεσμών και των Ευρωπαίων εταίρων της Πορτογαλίας".

Η είσοδος της χώρας σε μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας ρίχνει βαριά τη σκιά της στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρόλα αυτά, ο κ. Σόκρατες θα εκπροσωπήσει την Πορτογαλία στην κρίσιμη ευρωπαϊκή συνεδρίαση για τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, στις Βρυξέλλες.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Καβάκο Σίλβα θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων.