ΚΟΣΜΟΣ

Κατερρίφθη πολεμικό αεροσκάφος του Καντάφι

Κατερρίφθη πολεμικό αεροσκάφος του Καντάφι
Ένα λιβυκό πολεμικό αεροσκάφος κατερρίφθη από γαλλικό μαχητικό...

Ένα λιβυκό αεροσκάφος κατερρίφθη από γαλλικό μαχητικό, επειδή παραβίασε τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, μεταδίδει το δίκτυο ABC. Πρόκειται για ένα μονοκινητήριο τύπου Galeb.

Δεκατέσσερις πυραύλους Τόμαχοκ εκτόξευσαν οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων τη νύχτα της Τετάρτης. Εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων δήλωσε ότι και οι άλλες χώρες της συμμαχίας έριξαν βόμβες σε στόχους της Λιβύης, σημειώνοντας ότι ο Καντάφι παραμένει προκλητικός παρά τις επιχειρήσεις.

Οι δυνάμεις του συνασπισμού άρχισαν ξανά τις αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή Ταζούρα, 30 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, όπου υπάρχει μεγάλη στρατιωτική βάση. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται επίσης στην πόλη Σέμπχα, προπύργιο του Καντάφι, 750 χλμ. νότια της Τρίπολης στο νότο της Λιβύης.

Πυρά της αντιαεροπορικής άμυνας και ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην Τρίπολη, έκτη ημέρα των συμμαχικών επιθέσεων εναντίον της Λιβύης, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι δυνάμεις της συμμαχίας πραγματοποίησαν τη νύχτα αεροπορικές επιδρομές στη Μισράτα, με στόχο να πλήξουν άρματα μάχης των δυνάμεων του Καντάφι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, ο έλεγχος του λιμανιού της Μισράτα πέρασε στο στρατό του Καντάφι. Στο λιμάνι έχουν καταφύγει χιλιάδες ξένοι εργάτες προκειμένου να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Οι αεροπορικές επιδρομές των συμμαχικών δυνάμεων σε προάστιο της Τρίπολης που σημειώθηκαν το βράδυ "έπληξαν συνοικία με κατοικίες" και προκάλεσαν "σημαντικό αριθμό θυμάτων ανάμεσα στους αμάχους", μετέδωσε το επίσημο λιβυκό πρακτορείο Jana, επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Το πρακτορείο επισήμανε πως ένας τρίτος βομβαρδισμός της συμμαχίας είχε στόχο τους διασώστες οι οποίοι προσπαθούσαν να ανασύρουν νεκρούς και τραυματίες από τα ερείπια κατοικιών στην περιοχή Ταζούρα, εναντίον της οποίας είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα άλλοι δύο βομβαρδισμοί.

Λίβυοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα ότι 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τις αεροπορικές επιδρομές και τις πυραυλικές επιθέσεις των δυνάμεων του συνασπισμού στην Τρίπολη. Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο νεκροτομείο νοσοκομείου. Ορισμένα θύματα δεν έχουν αναγνωριστεί. "Ηταν όλοι άμαχοι. Δεν έφταιγαν σε τίποτε", είπε ένας υπάλληλος του νεκροτομείου, ο Αμπντελ Σαλάαμ.

Λίβυος αξιωματούχος είπε ότι τα θύματα είναι πολίτες και ορισμένοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν αργά χθες. Ορισμένοι θα ταφούν χωρίς να αναγνωριστούν τα στοιχεία τους.


Επίσης σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι βομβάρδισαν το νοσοκομείο της πόλης Μιζουράτα καθώς και σπίτια στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που απέχει 200 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Την ίδια ώρα, το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο "Αλ Αραμπίγια" μετέδωσε ότι κυβερνητικά τεθωρακισμένα του Καντάφι έχουν πάρει θέση μάχης στην ανατολική και τη δυτική είδοσο της πόλης Ατζνταμπίγια.

Χθες το απόγευμα σημειώθηκαν οκτώ ισχυρές εκρήξεις σε μία βάση του λιβυκού πεζικού, που απέχει 32 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, στην περιοχή Τάουρα. Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι τις απογευματινές ώρες "ακούστηκαν τέσσερις μεγάλες εκρήξεις και μετά από λίγα λεπτά άλλες τέσσερις, από τα ανατολικά της πρωτεύουσας".

Πάντως, οι χώρες του ΝΑΤΟ απέτυχαν πάλι χθες να συμφωνήσουν σχετικά με την ανάληψη από τη Δυτική Συμμαχία της διοίκησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη από τις ΗΠΑ.

Μετά την τρίτη ημέρα των συναντήσεων των πρεσβευτών της 28εθνούς συμμαχίας στις Βρυξέλλες, διπλωμάτης του ΝΑΤΟ τόνισε: "Δεν ελήφθη απόφαση για τίποτε".

Τα προβλήματα πάντως παραμένουν για τη σχέση ανάμεσα στην εφαρμογή της με εντολή του ΟΗΕ ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από οτη Λιβύη και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την προστασία των αμάχων, καθώς και για το πόσο θα πρέπει να διευρυνθεί η αποστολή αυτή, σημείωσε η ίδια πηγή.

«Η πολεμική αεροπορία του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι δεν υπάρχει πια», ανέφερε ο διοικητής της βρετανικής δύναμης που συμμετέχει στην επέμβαση στη Λιβύη.

Ο διοικητής τόνισε ότι οι συμμαχικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιχειρήσεις τους στη Λιβύη χωρίς προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα ασκούνται ισχυρές πιέσεις στις κυβερνητικές δυνάμεις της χώρας.

«Η προσοχή μας είναι τώρα στους αθώους λίβυους πολίτες τους οποίους προσπαθούμε να προστατεύσουμε από επιθέσεις», είπε.

«Παρακολουθούμε στενά τις επίγειες δυνάμεις της Λιβύης και επιτιθέμεθα όπου απειλείται η ζωή αμάχων ή πόλεων», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ στο Κάιρο ο Αμερικάνος υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει «χρονοδιάγραμμα» για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.

Στο Παρίσι, πάντως, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι "μέσα σε 72 ώρες οι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις κατέστρεψαν δώδεκα λιβυκά άρματα μάχης".

Το γενικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι δανικά F-16 έκαναν τις πρώτες αποστολές βομβαρδισμού στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες.

«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, δανικά F-16 για πρώτη φορά έριξαν βόμβες ακριβείας σε στόχους στη Λιβύη», αναφέρει σε ανακοίνωση του το γενικό επιτελείο.

Διευκρινίζει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι τα δανικά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν 11 αποστολές αέρος-εδάφους και μια αποστολή αέρος-αέρος από την Κυριακή.