ΚΟΣΜΟΣ

Boehringer Ingelheim: Πρόστιμο-μαμούθ για την υπόθεση Pradaxa

Boehringer Ingelheim: Πρόστιμο-μαμούθ για την υπόθεση Pradaxa

Πρόστιμο που αγγίζει το 1 εκατομμύριο δολάρια επέβαλαν οι δικαστικές αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών στη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Boehringer Ingelheim, επειδή απέκρυψε ή απέτυχε να διαφυλάξει «αμέτρητα» έγγραφα, που ζητούν οι ενάγοντες στην υπόθεση του αντιπηκτικού Pradaxa, το οποίο κατηγορούν για σοβαρές εσωτερικές αιμορραγίες, ακόμα και θανάτους.


Ο δικαστής Ντέιβιντ Χέρντον, στο Ιλινόι, ο οποίος χειρίζεται περισσότερες από 1.700 αγωγές κατά της Boehringer Ingelheim σχετικά με φερόμενες σοβαρές αιμορραγίες που κάποιες απέβησαν μοιραίες, αποφάσισε ότι η φαρμακοβιομηχανία ενήργησε «κακή τη πίστει», αφού δεν παρέδωσε έγγραφα για την ανάπτυξη και προώθηση του εν λόγω φαρμάκου.

«Η καταφανής ανεπάρκεια» της εταιρείας να διαφυλάξει τα έγγραφα δικαιλογούν την επιβολή προστίμου μεγαλύτερου των 93.000 δολαρίων, δήλωσε ο δικαστής, ο οποίος χαρακτήρισε τα εν λόγω αδικήματα «στυγερά».

Εκπρόσωπος της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ υποστήριξε ότι η Boehringer Ingelheim αντιμετώπισε «ακούσια και αναπάντεχα προβλήματα στην προσπάθειά της να ανακτήσει τα έγγραφα».

Το δικαστήριο του Ιλινόι χειρίζεται ένα μέρος των ομαδικών αγωγών που έκαναν ασθενείς ή συγγενείς θανόντων. Άλλες υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε δικαστήρια του Ντέλαγουερ, της Καλιφόρνιας και του Κονέκτικατ.

Ασθενείς και συγγενείς ασθενών κατηγορούν την εταιρεία ότι γνώριζε και απέκρυψε, όταν το φάρμακο πήρε άδεια κυκλοφορίας στην αγορά των ΗΠΑ το 2010, τις επικίνδυνες –έως και θανατηφόρες- εσωτερικές αιμορραγίες που μπορούσε να προκαλέσει. Επιπλέον, δεν υπήρχε αντίδοτο για το Pradaxa, ώστε να αντιμετωπίζονται τέτοια φαινόμενα. Σε μια περίοδο 2 μόλις ετών το αντιπηκτικό φέρεται να συνδέεται με περισσότερους από 500 θανάτους ασθενών και περισσότερες από 1.000 άλλες περιπτώσεις σοβαρών αιμορραγιών.

Ο δικαστής του Ιλινόι προειδοποίησε τους εκπροσώπους της Boehringer Ingelheim πως αν συνεχίσουν να μην παραδίδουν τα απαιτούμενα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ή δηλώσει επισήμως ότι «αδυνατεί να συμμορφωθεί με την εντολή», τότε θα ληφθούν επιπλέον νομικές κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας.

Διαβάστε επίσης:

Κατηγορούν το αντιπηκτικό Pradaxa για θανάτους στη Γαλλία

Boehringer Ingelheim: Αγωγές για φερόμενο ως επικίνδυνο αντιπηκτικό

Μπλόκο των Αμερικανών στην Boehringer Ingelheim