ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτική θύελλα στην Κύπρο

Πολιτική θύελλα στην Κύπρο
Κάλυψη παρείχε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος...

Κάλυψη παρείχε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Μάριος Καρογιάν, στον αντιπρόεδρο του κόμματος, Γιώργο Κολοκασίδη, για το περιεχόμενο πανηγυρικού λόγου που εκφώνησε στη δοξολογία για την 25η Μαρτίου.

Ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε "τρικυμία σε ποτήρι" το θέμα που δημιουργήθηκε, λέγοντας ότι οι θέσεις του κόμματος ήταν και παραμένουν σταθερές...
"Η διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί ιστορικό οδυνηρό συμβιβασμό και δεν ήταν ούτε είναι λάβαρο του αγώνα μας", είπε ο κ. Καρογιάν.

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, όπως και οι πρώην πρόεδροι της Δημοκρατίας που προέρχονταν από το ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού και Τάσσος Παπαδόπολος, "πάντα υποστηρίζαμε ότι η λύση θα είναι διζωνική- δικοινοτική ομοσπονδία με το σωστό περιεχόμενο".

Θέση του ΔΗΚΟ, επεσήμανε, είναι πως πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή της τακτικής και της στρατηγικής σε επιμέρους ζητήματα.

"Δεν ξέρω γιατί κάποιοι θέλουν να παρερμηνεύουν τη θέση του ΔΗΚΟ. Δεν αποκρύψαμε ποτέ τις διαφωνίες μας ούτε τα ζητήματα στα οποία δεν συμφωνούμε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως το ότι δεν αποδεχόμαστε διευρυμένες συνομιλίες", ανέφερε ο Καρογιάν.

Επίσης, δήλωσε ότι ο κ. Κολοκασίδης του ανέφερε ότι παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις του, αλλά σε παρατήρηση ότι ο ίδιος ήταν παρών και άκουσε τα λεχθέντα επανέλαβε ότι η θέση του κόμματος είναι ξεκάθαρη, "λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο".

Ο κ. Κολοκασίδης είχε αναφέρει στην ομιλία του ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί σύνοψη των τουρκικών απαιτήσεων.

Σε σημερινές δηλώσεις του απέρριψε τις κατηγορίες ότι ο λόγος που εκφώνησε χθες ήταν διχαστικός και εξήγησε ότι αυτό που εννοούσε είναι ότι η λύση διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας αποτελεί επώδυνη παραχώρηση που προέκυψε από σύνοψη τουρκικών απαιτήσεων και δεν μπορεί να αποτελεί τη σημαία του κυπριακού Ελληνισμού.

Είπε επίσης ότι οι απόψεις που εξέφρασε δεν ήταν προσωπικές.

Το ΑΚΕΛ, που ευθύς αμέσως ήγειρε θέμα απομάκρυνσης από τη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού από τον αντιπρόεδρο του ΔΗΚΟ, εμμένει στη θέση ότι ο λόγος του κ. Κολοκασίδη συνιστούσε άρνηση των όσων έχουν συμφωνηθεί για τη λύση.

Ο εκ των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Αρίστος Δαμιανού, απαντώντας σε επικρίσεις του κ. Κολοκασίδη για συνταγματικούς πειραματισμούς του Προέδρου, δήλωσε ότι "ο μέγιστος πολιτικός πειραματισμός είναι να απορρίπτεις συλλήβδην το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, το οποίο έξι πρόεδροι της Δημοκρατίας επιδίωξαν και διαπραγματεύθηκαν, χωρίς να έχεις κάτι συγκεκριμένο να προτείνεις"

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου το ΔΗΚΟ παραμένει δεσμευμένο στη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αλλά σημείωσε ότι έχει σημασία η χρονική στιγμή που διατυπώθηκαν οι θέσεις του κ. Κολοκασίδη.

Εξ άλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυριανού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καρογιάν είπε πως αν ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εννοεί ότι η διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία είναι οδυνηρός συμβιβασμός, τον οποίο η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε και με τον οποίο θα οδηγηθεί στην επανένωση της πατρίδας του, τότε συμφωνεί.

Όμως, παρατήρησε, αυτά που λέχθηκαν συνιστούν διαφωνία με πάγιες θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και με τις συμφωνίες που αποδέχθηκε το 1977 ο Πρόεδρος Μακάριος.

"Αυτό όμως που είπε χθες ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ είναι πολύ διαφορετικό και ευτυχώς που κάποιοι άρχισαν να τοποθετούνται ανοικτά και να λένε αυτά που πιστεύουν για να μπορέσει να γίνει συζήτηση σ' αυτά τα θέματα", είπε ο κ. Κυπριανού.

Επίσης κάλεσε τον κυπριακό λαό να κλείσει τα αυτιά του σε τέτοιες δηλώσεις, γιατί το 1974 "κάποιοι φούσκωσαν τα μυαλά του κυπριακού λαού με τέτοιες ιδέες και αν τους ακούσουμε και σήμερα η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική".

Πηγή: Newscode.gr