ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Μαριονέτα των εχθρών της Τουρκίας ο Γκιουλέν

Ερντογάν: Μαριονέτα των εχθρών της Τουρκίας ο Γκιουλέν

«Μαριονέτα των εχθρών της Τουρκίας» χαρακτήρισε την Τετάρτη ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον μέχρι πρότινος σύμμαχό του, αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.


Μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε το δίκτυο Χιζμέτ του κ. Γκιουλέν ότι προσπαθεί να «υφαρπάξει την εθνική βούληση», κάτι που όπως είπε χαρακτηριστικά αποτελεί «το χειρότερο είδος κλοπής».

Ο τουρκικός Τύπος, στον οποίο δημοσιεύονται την Τετάρτη αποσπάσματα όσων είπε ο πρωθυπουργός, εκτιμά πως η συγκεκριμένη αποστροφή ήταν η «απάντηση» του κ. Ερντογάν στον Φ. Γκιουλέν και συγκεκριμένα στην δήλωσή του περί «διαφθοράς» στην Τουρκία.

Ο κ. Γκιουλέν έκανε τη δήλωση σε συνέντευξη από την Πενσιλβάνια, όπου ζει, στο βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC.
Βουλευτές του ΑΚΡ κατηγόρησαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. το BBC ότι «δεν έχει ιδέα για τις εξελίξεις στην Τουρκία», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.

Ο κ. Ερντογάν υπερθεμάτισε: «Δεν είναι μόνο το BBC· είναι και η Wall Street Journal. Ποιοι είναι τα αφεντικά αυτών των Μέσων; Στη Βρετανία όπου επιχείρησαν να κάνουν τα ίδια ο πρωθυπουργός Κάμερον τα έκλεισε πάραυτα».

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναφερόταν προφανώς στην εφημερίδα News of the World του Ρούπερτ Μέρντοκ, η οποία έκλεισε μετά από το σκάνδαλο που ξέσπασε εξαιτίας παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών, υπόθεση η οποία ακόμη βρίσκεται στα δικαστήρια.