ΚΟΣΜΟΣ

Πάνω από 120 νεκροί σε δύο ημέρες από επιδρομές στη Συρία

Πάνω από 120 νεκροί σε δύο ημέρες από επιδρομές στη Συρία

Το συριακό καθεστώς συνέχισε τις αιματηρές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες στο Χαλέπι, όπου αναφέρθηκαν 121 νεκροί σε δύο μέρες, επιτιθέμενο ανηλεώς στην αντιπολίτευση μετά το τέλος των συνομιλιών στη Γενεύη.

Σήμερα τουλάχιστον 36 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές με αυτοσχέδιες βόμβες —βαρέλια με εκρηκτικά— που εξαπέλυσαν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 13 παιδιά και 8 ενήλικες στη συνοικία Τάρεκ αλ Μπαμπ.

Το Σάββατο «τουλάχιστον 85 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα βαρέλια με εκρηκτικά που ερρίφθησαν από στρατιωτικά ελικόπτερα σε συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες» στο Χαλέπι, την άλλοτε οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, πρόσθεσε η ΜΚΟ.

Ο βαρύτερος προηγούμενος απολογισμός τέτοιων επιχειρήσεων είχε καταγραφεί την 15η Δεκεμβρίου, με 76 νεκρούς. Ανάμεσα στα θύματα των χθεσινών επιδρομών ήταν 65 πολίτες, ανάμεσά τους 13 παιδιά.

Εξάλλου δέκα ισλαμιστές μαχητές του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία, σκοτώθηκαν στο αρχηγείο τους.
Ο στρατός επιδίωξε να διεισδύσει στο ανατολικό τμήμα της πόλης, που βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών από τον Ιούλιο του 2012.

Σύμφωνα με την προσκείμενη στην κυβέρνηση εφημερίδα αλ Ουάταν, ο στρατός έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της συνοικίας Καράμ αλ Τάραμπ και Μπάνι Ζέιντ. Προωθείται από τα ανατολικά και από βορρά, ώστε να βάλει τους αντάρτες σε μια μέγγενη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην κεντρική Συρία, στην παραμεθόριο με το Λίβανο, βρίσκονταν επίσης σε εξέλιξη «μεγάλες στρατιωτικές επιχειρήσεις» με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Ζάρα, όπου ζουν πολλοί Τουρκομάνοι, κοντά στο γνωστό μεσαιωνικό κάστρο Κρακ των Ιπποτών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε επίσης λόγο περί μιας επιδρομής στην Μλέιχα, στα νοτιοανατολικά της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο επτά άνθρωποι.