ΚΟΣΜΟΣ

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού

Έκρυθμη η κατάσταση στην Ακτή Ελεφαντοστού
Μάχες σημειώνονται στην πόλη Αμπιτζάν στην Ακτή του Ελεφαντοστού μεταξύ των υποστηριχτών του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ προέδρου Αλασάν...

Μάχες σημειώνονται στην πόλη Αμπιτζάν στην Ακτή του Ελεφαντοστού μεταξύ των υποστηριχτών του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ προέδρου Αλασάν Ουατάρα και δυνάμεων προσκείμενων στον έκπτωτο πρόεδρο Λοράν Γκάμπο.


Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ανταλλαγές πυροβολισμών κοντά στην κατοικία του Γκάμπο, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποστηριχτές του Ουατάρα κατέλαβαν το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης.


Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, που επικαλούνται δηλώσεις του εκπροσώπου του Ουτάρα, οι επιθέσεις κατά της κατοικίας του Λοράν Γκμπαμπό στο Αμπιτζάν ξεκίνησαν τα ξημερώματα.


"Το σπίτι του δέχεται επίθεση. Αυτό είναι σίγουρο. Υπάρχει αντίσταση από δυνάμεις που τον υποστηρίζουν, αλλά πάντως η επίθεση συνεχίζεται", δήλωσε ο Πατρίκ Ατσί, που εκπροσωπεί την κυβέρνηση που έχει διορίσει ο νικητής των προεδρικών εκλογών Ουαταρά, στο πρακτορείο Ρόιτερ.


Είχε προηγηθεί χθες τελεσίγραφο από τον πρωθυπουργό που έχει διοριστεί από τον Ουαταρά, Γκιγιόμ Σορό, που έλεγε ότι ο κ. Γκμπαγκμπό είχε διορία "έως τις 19:00 (GMT) να παραιτηθεί", αλλιώς "θα πάμε να τον αναζητήσουμε εκεί πού είναι".


Όπως έχει γίνει γνωστό, οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών στην Ακτή του Ελεφαντοστού (Onuci) πήραν τον έλεγχο του αεροδρομίου του Αμπιτζάν, δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ. Ο διοικητής του αεροδρομίου του Αμπιτζάν, επικεφαλής εκατό περίπου στρατιωτών, παρέδωσε ειρηνικά τον έλεγχο του αεροδρομίου στις δυνάμεις της Onuci.


Σύμφωνα με δηλώσεις του Πατρίκ Ατσί, μέχρι στιγμής ο Γκάμπο, ο οποίος δεν έχει πραγματοποιήσει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ εβδομάδες, δεν φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τα περισσότερα μέλη των ένοπλων που υποστηρίζουν τον Γκάμπο, τον έχουν εγκαταλείψει. Ήδη ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, ο Φιλίπ Μανγκού μαζί με τη σύζυγό του και τα 5 παιδιά του κατέφυγε στην οικία του Νοτιοαφρικανού πρέσβη.


Επίσης χθες αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων εμφανιζόμενα στο τηλεοπτικό δίκτυο του Ουατάρα, δήλωσαν ότι στηρίζουν τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Μάλιστα ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην περιοχή ανέφερε ότι τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν εγκαταλείψει τον Γκάμπο και πως πλέον μόνο η προεδρική φρουρά και προσωπικό των ειδικών δυνάμεων συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν.


Νωρίτερα τόσο το Παρίσι που έχει αναπτύξει δύναμη 1.000 ανδρών στην Ακτή Ελεφαντοστού για την προστασία των Γάλλων πολιτών, όσο και ο Λευκός Οίκος είχαν αποστείλει τελεσίγραφο στον απερχόμενο πρόεδρο Γκμπαμπό να παραδώσει άμεσα την εξουσία και να τερματίσει την εκστρατεία βίας και κατατρομοκράτησης των πολιτών της χώρας του. Και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, κάλεσε σε άμεση παραίτηση τον Γκάμπο.