ΚΟΣΜΟΣ

Δύο εκατ. γυναίκες κάθε χρόνο θύματα της κλειτοριδεκτομής

Δύο εκατ. γυναίκες κάθε χρόνο θύματα της κλειτοριδεκτομής

Παγκόσμια ημέρα κατά της κλειτοριδεκτομής σήμερα, με την απάνθρωπη αυτή πρακτική να έχει 2 εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο.

Ο ακρωτηριασμός των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας, είναι μια μορφή «σεξουαλικού ευνουχισμού» που υποδηλώσει την απόλυτη υποταγή της γυναίκας στον μελλοντικό της σύζυγο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, 140 εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή. Το φαινόμενο στην πλήρη έκτασή του προκαλεί σοκ με τους αριθμούς να ξεπερνούν κάθε φαντασία. Έρευνα της Unicef που δημοσιεύτηκε το 2013 δείχνει πως η πρακτική αυτή συνεχίζεται σε 29 χώρες της Αφρικής, με παραπάνω από τις μισές γυναίκες που υπόκεινται τον ακρωτηριασμό ζουν μόνο σε τρεις: στην Αίγυπτο, την Αιθιοπία και τη Νιγηρία.

1

Μάλιστα, στην Αίγυπτο η πρακτική του ακρωτηριασμού είναι διαδεδομένη, αν αναλογιστεί κάποιος πως το 91% του συνόλου των γυναικών που την υφίστανται είναι μόνο από την Αίγυπτο. Εκεί το 77% των περιπτώσεων της κλειτοριδεκτομής γίνεται με τη συμμετοχή γιατρού, γεγονός που γεννά ποικίλους προβληματισμούς για την ορθότητα συμμετοχής επιστημόνων σε τέτοιες αναχρονιστικές (κι όχι μόνο) παραδόσεις.

4

Η πρακτική αυτή έχει επεκταθεί τα τελευταία χρόνια στις δυτικές χώρες εξαιτίας της αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κήρυξε την 6η Φεβρουαρίου «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής», για να ευαισθητοποιήσει το διεθνές κοινό.

Μάλιστα το 2012 για πρώτη φορά η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση που καταδικάζει τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΟΗΕ κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

Excision: Το νέο ντοκιμαντέρ της Actionaid για την κλειτοριδεκτομή